Državni dug do oktobra 79,5 odsto BDP-a, ali po bajatoj procjeni

Ministarstvo za obračun još koristi procjenu o padu ekonomije za 6,8 odsto, dok prognoze o padu idu do 17%, a moguće i iznad toga

6096 pregleda 20 reakcija 1 komentar(a)
Potrebna revizija BDP-a da bi se znao novi odnos sa državnim dugom: sjedište MF, Foto: Boris Pejović
Potrebna revizija BDP-a da bi se znao novi odnos sa državnim dugom: sjedište MF, Foto: Boris Pejović

Ukupan državni dug Crne Gore kraju septembra iznosio je 3,66 milijardi eura, što je 79,45 odsto procijenjenog bruto-domaćeg proizvoda (BDP), objavilo je juče Ministarstvo finansija.

Ministarstvo je ovaj obračun uradilo koristeći se i dalje procjenom iz juna da crnogorska ekonomija ima pad od samo 6,8 odsto. MMF je nedavno dao procjenu o padu crnogorskog BDP-a za 12 odsto, Svjetska banka za 12,4 odsto, a Evropska komisija od 14,3 odsto. Institut za strateške studije i projekcije (ISSP) očekuje da će pad BDP-a u ovoj godini biti na nivou od 15 do 17 odsto, a Centralna banka je procijenila da je moguće da to bude oko 17 odsto. Podaci CBCG sa kraja prošle sedmice o drastičnom padu prihoda od turizma i izvoznih usluga, kao najznačajnije grane crnogorske ekonomije, ukazuju da bi pad mogao biti i značajno veći.

Ukoliko bi pad ekonomije bio 15 odsto, državni dug od 3,66 milijardi bi iznosio 88 odsto BDP-a. U ukupan javni dug države računa se državni dug, kao i dug lokalnih samouprava, koji sada nije saopšten a njegov udio u javnom dugu do sada je iznosio između dva i tri odsto.

Državni depoziti, računajući založeno zlato, na kraju septembra iznosili su 271 milion eura, pa državni dug sa depozitima iznosi 73,55 odsto BDP-a. Na kraju prošle godine državni dug, uključujući depozite od tadašnjih 597 miliona, vrijedio je 62,85 odsto BDP-a, dok je nominalno porastao sa 3,1 na 3,88 milijardi.

Najznačajniji dio duga odnosi se na emitovane euroobveznice od 1,22 milijarde eura, dugovanje kineskoj Eksim banci za do sada povučeni iznos novca za gradnju auto-puta od 664 miliona eura, dva sindicirana zajma od po 250 miliona...

Krajem marta dug Eksim banci za do tada povučeni novac za auto-put bio je 685 miliona eura, odnosno 21 milion više nego sada. To se desilo jer se od banke novac uzima u dolarima, a ovdje je obračun u eurima prema kursu na dan na koji se odnosi izvještaj o državnom dugu. Kurs dolara je od marta imao pad u odnosu na euro, što je uticalo i na manji dug. Ovo pokazuje i da na auto-putu nije bilo značajnijih radova u ovom periodu.

Bonus video: