Konsultacije sa Evropskom komisijom može li pomoć za aviokompaniju Montenegro erlajnz

Prema informacijama “Vijesti”, Vladi je preostala jedina solucija da u pregovorima sa predstavnicima Evropske komisije, čije direktive ograničavaju pomoć države kompanijama koje posluju na tržištu i koje su obavezne i za Crnu Goru, pronađu rješenje o pomoći kompaniji koje ih ne bi kršilo

4017 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Ni jučerašnji sastanak o pronalaženju rješenja za Montenegro erlajnz nije urodio plodom, jer su predstavnici državne kompanije ostali pri stavu da je jedino rješenje nastavak programa državne pomoći iz posebnog zakona o MA, što bi značilo isplatu još 120 miliona eura, dok su iz Agencije za zaštitu konkurencije (AZK) saopštili da će njihovo konačno rješenje biti da ta državna pomoć nije zakonita. To je potvrđeno “Vijestima” nakon sastanka sa predstavnicima Vlade.

Prema informacijama “Vijesti”, Vladi je preostala jedina solucija da u pregovorima sa predstavnicima Evropske komisije, čije direktive ograničavaju pomoć države kompanijama koje posluju na tržištu i koje su obavezne i za Crnu Goru, pronađu rješenje o pomoći kompaniji koje ih ne bi kršilo.

Agencija je 3. septembra privremeno stopirala dalju dodijelu pomoći, nakon što je bivša Vlada kompaniji uplatila oko 35 miliona eura od 155 miliona, koliko je predviđeno spornim zakonom. Predlog budžeta za 2021. trebalo bi da bude dostavljen Skupštini do kraja sedmice, a njegov dio će biti i isplata pomoći za MA, ako bude dozvoljena.

Ministar za kapitalne investicije Mladen Bojanić juče je izjavio da je nastavljeno prebacivanje i izbjegavanje odgovornosti za stanje u kompaniji.

“Zaključio sam sastanak sa konstatacijom da od profesionalnih zastupnika državnih interesa u MA ne postoji niti jedna ideja koja bi mogla voditi ka pozitivnoj i održivoj budućnosti nacionalne aviokompanije. Ne odustajemo, tražićemo rješenja, ali sa onima koji imaju što da predlože, uz direktno uključivanje predstavnika Evropske komisije”, saopštio je Bojanić.

On je na pres konferenciji prije dva dana saopštio da je MA u problemima i da je jedna od opcija i njegovo gašenje.

Predsjednik Odbora direktora MA Nikola Vukićević je saopštio da “imaju potpuno jasnu ideju o održivosti kompanije”, a to je nastavak sprovođenja zakona i dodijela državne pomoći.

“Menadžment MA je sve ideje i planove u prethodnom periodu pripremio i dostavio nadležnim organima, i one su prihvaćene i pretočene u zakon. Da je MA mogao opstati i održati poslovanje bez donošenja zakona, ne bi bilo potrebe da se on donosi”, naveo je Vukićević.

On je kazao da je postojeći Odbor preuzeo dužnost početkom 2017. godine “u situaciji koja je bila slična ili čak i teža od one u kojoj se MA sada nalazi”, da su kroz više analiza napravili model budućeg poslovanja koji je krajem prošle godine pretočen u zakon. Navodi da je sličan zakon 2013. godine donijet u Srbiji, koji je riješio pitanje dugova “JAT-a” prije formiranja aviokompanije Air Serbia.

“Da je MA mogao opstati i održati poslovanje bez donošenja zakona, ne bi bilo potrebe da se on donosi. Ustavni sud Crne Gore nije donio odluku kojom bi taj zakon prestao da važi, niti je pokrenuta inicijativa u tom pravcu, po našem saznanju”, dodao je Vukićević.

Bonus video: