Spajić: Vlada ima velike investicione ambicije za Ulcinj

Abazović je poručio da će Vlada pomoći važne infrastrukturne projekte i da će maksimalno podržati projekat izgradnje bulevara prema Adi Bojani

10005 pregleda 293 reakcija 7 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sastanka, Foto: Vlada Crne Gore

Ulcinj je jedna od opština sa najviše resursa u Crnoj Gori, što u prethodnom periodu nije valorizovano na najbolji način i to se u što hitnijem roku mora promijeniti, kazao je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, tokom današnje posjete Vladine delegacije Opštini Ulcinj.

Abazović je, kako je saopšteno iz Vlade, tokom razgovora sa predsjednikom Opštine Ljorom Nrekićem poručio da će Vlada pomoći važne infrastrukturne projekte i da će maksimalno podržati projekat izgradnje bulevara prema Adi Bojani.

Delegaciju Vlade su, pored Abazovića, predstavljali ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić i ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović.

Nrekić je upoznao predstavnike Vlade sa trenutnom situacijom i projektima koje lokalna vlast obavlja u Ulcinju, kao što su uređenje kanalizacione mreže i vodosnabdijevanja. Naveo je da se nada da će nova Vlada nastaviti da sarađuje sa opštinom Ulcinj, navodi se u saopštenju.

Spajić je, kako navode iz Vlade, istakao da imaju velike investicione ambicije za Ulcinj, imajući u vidu izrazito velik privredni potencijal te opštine. U cilju sprječavanja dalje devastacije prirodnih resursa, naglasio je da je ulaganje u ekologiju od presudnog značaja, kao i da će se posebno voditi računa da sve buduće investicije budu ekološki prihvatljive. Ministar je, dodaju iz Vlade, poručio da će opština Ulcinj u narednom periodu imati punu podršku i pomoć Vlade u svom daljem ekonomskom razvoju, kako se najjužnija crnogorska opština ne bi osjećala ekonomski diskriminisanom.

Mitrović je, kako je saopšteno iz Vlade, posebno bio zainteresovan za nivo riješenosti imovinsko-pravnih odnosa neophodnih za dalje urbanističke zahvate na teritoriji opštine Ulcinj. "Zajedno sa državnim sekretarom Danilom Mrdakom i sa predstavnicima NVO za zaštitu životne sredine, stekao je dodatni uvid u ključne ekološke tačke i probleme, kao i u neophodnost njihovog što skorijeg rješavanja."

Rekao je da je već obavio sastanak sa svim značajnijim nevladinim organizacijama za zaštitu životne sredine i da je, između ostalog, dogovoreno da se obiđu sva neriješena ekološka žarišta, i da je odlučio da prvu posjetu upriliči upravo u Ulcinju.

„Neophodno je staviti Solanu u funkciju: prvo proizvodnu, a zatim edukacionu i turističku, vodeći, prije svega i iznad svega, računa da se potpuno ekološki sačuva i oplemeni. Vrata svih dobronamjernih stručnjaka posvećenih ovim problemima od sada su otvorena“, zaključio je Mitrović.

Abazović i ministri su tokom današnjeg boravka u Ulcinju posjetili Adu Bojanu, Malu Plažu, Solanu i Valdanos, kao najvrjednije prirodne resurse ulcinjske opštine. "Vlada Crne Gore će u narednom periodu posvetiti više pažnje zaštiti tih značajnih lokaliteta, kako za Ulcinj, tako i Crnu Goru", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: