"Pola frizerskih i kozmetičarskih salona posluje nelegalno"

"Imamo situaciju u kojoj gubi zdrav biznis i državni budžet, a podstiče se nekontrolisano i nezakonito ponašanje na tržištu", kazao je predsjednik Odbora za frizerske i kozmetičarske usluge Živko Jevtović

4081 pregleda 9 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Siva ekonomija i nelojalna konkurencija, neuređenost tržišta, problematičan poreski tretman, a koji su dodatno kulminirali u okolnostima epidemije koronavirusa, dugogodišnji su problemi sa kojima se suočavaju frizerska i kozmetičarska usluga u Crnoj Gori.

To je ocijenjeno na sjednici formiranog Odbora za frizerske i kozmetičarske usluge u Uniji poslodavaca Crne Gore (UPCG) na kojoj su, kako je saopšteno, postavljeni prioriteti djelovanja tog tijela, u skladu sa sagledanim problemima sa kojima se privrednici iz te djelatnosti suočavaju u praksi.

Tom prilikom je, kako je saopštio predsjednik Odbora Živko Jevtović, iskazana spremnost da se u partnerskom odnosu sa nadležnim organima otvori dijalog koji će za cilj imati rješavanje nepovoljnih okolnosti koje u značajnoj mjeri ugrožavaju poslovanje privrednih subjekata.

"Procjene su da se svega 50 odsto privrednih aktivnosti u ovoj djelatnosti odvija na regularan i zakonit način, što bi značilo da je udio sive ekonomije na tržištu u kojem poslujemo na nivou od dramatičnih 50 odsto. Na taj način imamo situaciju u kojoj gubi zdrav biznis i državni budžet, a podstiče se nekontrolisano i nezakonito ponašanje na tržištu. I pored toga, članovi Odbora su istakli da dodatno obeshrabruje inertnost nadležnih organa kod kojih se, osim deklarativne, ne vidi suštinska riješenost da se ovaj gorući problem stavi pod kontrolu", naveo je Jevtović.

Dodaje da Odbor osim toga smatra da je potrebno da se adekvatnim odlukama prate politike koje se prema ovoj djelatnosti sprovode u razvijenim evropskim zemljama, imajući u vidu strateško opredjeljenje Crne Gore ka članstvu u Evropskoj uniji.

"Pad prometa koji je epidemija donijela i objektivna nemogućnost privrednika iz ove djelatnosti da nesmetano posluju u novonastaloj situaciji (uz evidentnu neizvjesnost u pogledu daljeg razvoja situacije, kao i registrovani rast nelegalnog poslovanja), svakako ih stavlja na listu ugroženih djelatnosti čija je održivost u velikoj mjeri dovedena u pitanje. S tim u vezi, Odbor frizerskih i kozmetičarskih usluga očekuje da će nadležni državni organi sagledati situaciju u kojoj se privredni subjekti iz ove djelatnosti nalaze i pružiti im adekvatnu podršku koja će omogućiti da se sačuvaju i preduzeća i radna mjesta lica zaposlenih", zaključuje Jevtović.

Bonus video: