Bojanić: Od 2016. godine radnicima MA nijesu uplaćivani doprinosi, zatvaranje će budžet koštati 50 miliona eura

"Za osnivanje nove kompanije trebaće nam od šest do osam mjeseci. Učinićemo sve da ona bude formirana do početka sljedeće sezone"

42068 pregleda 394 reakcija 33 komentar(a)
Sa konferencije za novinare, Foto: Screenshot
Sa konferencije za novinare, Foto: Screenshot

Mninistar kapitalnih investicija Mladen Bojanić najavio je osnivanje potpuno nove avio kompanije, sa osnivačkim kapitalom Vlade, sa potpuno novom strukturom.

"Za osnivanje nove kompanije trebaće nam od šest do osam mjeseci. Učinićemo sve da ona bude formirana do početka sljedeće sezone", naglasio je Bojanić.

On je na početku konferencije za novinare kazao da Vlada želi da potpuno otvori situaciju i pokaže onakvom kakva jeste u Montenegro Airlinesu.

"Građani zaslužuju da znaju gdje se i kako davalo stotinu miliona do sada".

On je kazao da je zaključak opšti da "mi ne možemo nijednu odluku da donesem u klorist MA, spašavanja a da bude zakonita".

"Ova Vlada nema problem sa tim da donosi odluku. Ali ovdje ne možemo da donesemo nikakvu odluku za MA. Tražili smo 15 dana, zvali u region određene kompanije, razgovarali sa evropskim konsultantima. Na kraju zaključak je da ne možemo donijeti nijednu odluku u korist Montenegro Airlinesa, a da bude zakonita", rekao je Bojanić.

Dodao je da "nijesmo časili časa da dođemo rješenja, ali njega jednostavno nema".

Upitan ko će će odgovarati za "sve javašluke" u Montenegro Airlinesu Bojanić je odgovorio:

"Biće podvrgnuto kontroili kompletan rad po poitanju MA i drugih komapnija kod kojih su se dešavale slične stvari, svjesno, sračunato je Valda radila mimo zakona. Sve je radila da premosti od izbora do izbora, da bi kupila socijalni mir da bi fakturu ispostavila nekoj novoj vlasti. Nesreća je što smo naslijedili ovakav sistem i što mi ubiramo plodove njihovo nerada... Svakako će se voditi istraga zašto je to rađeno koliko je bilo namjere, neznanja, ko će da konačno snosi odgovornost za svoj rad i razotkrijemo te nazovi nezavisne institucije...", rekao je Bojanić.

Vujović: Od 2012. godine MA nije smio dobijati državnu pomoć

Predsjednik Savjeta Agencije za zaštitu konkurencije Miodrag Vujović rekao je da ta institutcija nema nadležnosti da cijeni ulaganje države u bilo koju kompanije, kao ni u kontrolu trošenja budžetskih sredstava.

Miodrag Vujović
foto: Screenshot

"Naša nadležnost je kontrola državne pomoći. Agencija njenim odlukama ne može da utiče na donošenje konačnih odluka", rekao je Vujović.

Dodao je da je Agencija za zaštitu konkurencije 3. septembra donijela rješenja u kojem je navedena hronologija postupanje države u slučaju Montenegro Airlinesa.

Vujović je naveo i da je MA prvu pomoć države dobio 2012. godine u iznosu od 35,6 miliona eura.

Doado je da taj iznos nije relevantan i da MA sa tim iznosom ne može da posluje pozitivni.

"Montenegro Airlines nije smio dobijati državnu pomoć do 2022, shodno regulativi Evropske unije", istakao je Vujović.

On je kazao da je kompanija Ryanair prijavila da je Montenegro Airlines dobio mnogo veću državnu pomoć mnogo što je prijavljeno, i da je Evropska komisija tražila od Agencije da se ti navodi ispitaju.

Dodao je da je pismo Ryanaira stiglo "ovih dana".

"Dva mjerila za zatvaranje Poglavlja 8 su rješavanje pitanje Montenegro Airlinesa i pravilno rješavanje sa nivoa Agencije", rekao je Vujović.

On je između ostalog kazao da je ukupna državna pomoć Montenegro Airlinesu 155 miliona eura.

"Agencija od kada je formirana sve odluke donosi samostalno. Da je bila politička odluka, ta odluka bi bila prije izbora i bila bi pozitivna. Međutim mi smo se vezali za zakon, regulativu i pravnu tekovinu EU", rekao je Vujović.

Spajić: Formirana radna grupa za formiranje nove avio-kompanije

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić kazao je da teška situacija za kompaniju i za radnike koji će ostati bez posla.

Kazao je da je već formirana radna grupa za formiranje nove avio-kompanije.

"Ne bih sad o budžetu da pričamo, ali već smo planirali izdatke biće odvojena sredstva. Radna grupa će odmah analizirati prošlo poslovanje Montenegro Erlajnza, i vodiće se računa da buduće poslovanje bude održivo i radiće se u skladu sa interesima države", rekao je Spajić.

Bojanić je rekao da od 2016. godine radnicima nijesu uplaćivani doprinosi.

"Kasne im plate zadnja dva, tri mjeseca, postoje obaveze prema nekim kompanijama. To će za budžet koštati oko 50 miliona eura, šteta od zatvatranja MA", istakao je Bojanić, dodajući da "moramo veliku žabu da progutamo odmah".

Spajić se nadovezao da će tačan bilans biti poznat na kraju godine.

Spajić
Spajićfoto: Screenshot

"Indikativno je bilo da je prošlim zakonom bilo omogućeno da se nekim kreditorima vrati glavnica prije operativnih troškova. Prvi put čujem da se to može desiti po korporativnim poslovanju. Mnogi će morati da odgovaraju za što se svim kreditorima vratio novac, a kompanija ne može da leti", naveo Spajić, ponavaljajući da je jedina opcija formiranje nove kompanije.

Dodao je da se ne bi mogla formirati nova avio-kompanija da nije bilo emisije obveznica od 750 miliona eura.

Ministar finansija i socijalnog staranja je naveo da Vlada ne može donijeti nikakvu odluku o pomoći Montenegro Airlinesu.

On je pojasnio da što se tiče slotova, pojasnio da je to često političko pitanje.

"Pregovaraćemo sa što više kompanija. Ne postoji mogućnost da se slotovi prodaju. Nova kompanija, uz saradnju sa evropskim kompanijama, mora naći rješenje za slotove".

Spajić je dodao i da država ne može da inicirati uvođenje stečaja u Montenegro Airlines.

"Osnivanje nove kompanije ne košta, to je osnivački kapital koji bi trebalo da se oplodi. Trošak će biti nula, a investicija u zavisnosti od procjene. Racionalno ćemo razmisliti koliko je novca potrebno za osnivanje kompanije, vodićemo se principom održivosti", rekao je Spajić.

Dodao je da je većina aviona kompanije Montenegro Airlinesa rentirano.

"Imovine praktično da nema u Montenegro Airlinesu. Sve što je bilo je očerupano i dato prioritetnim kreditorima... Što nije ostalo vrijedno, radnici... država će trpjeti najveću štetu", rekao je Spajić.

Na pitanje da li ima državnih garancija u Montenegro Airlines, Spajić je naveo da je Ministarstvo finansija dobijalo "vrlo šture podatke iz državnih kompanija".

"Taj nivo informisanosti je jako loš. Već imamo neke spremne mjere za januar prema državnim kompanijama, koje će uskladiti taj nivo informacija i koje će morati da nam dostavljaju informacije", rekao je Spajić.

Bonus video: