Šćuric: Likvidacija MA najgora opcija i totalni nonsens, restrukturacija je neuporedivo bolje rješenje

„Zašto bi neko zatvarao kompaniju i na to potrošio 50 miliona eura, a onda za osnivanje nove još barem 70 miliona, ako sa 120 miliona može da zadrži postojeću komapaniju koja ima tržište, reputaciju, prava i ugovore, slotove i zaposlene“, pitao je Šćuric

14701 pregleda 136 reakcija 73 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović

Likvidacija crnogorske avio-kompanije Montenegra Airlines (MA) najgora je moguća opcija i totalni nonsens, ocijenio je hrvatski vazduhoplovni analitičar kompanije ZAMAaero, Alen Šćuric i dodao da bi posljedice takve odluke mogle biti užasne za Crnu Goru.

„Nije istina da je gašenje jedina opcija. Restrukturacija je legalna i legitimna opcija, koju podržava EU i koja je neuporedivo bolje rješenje“, rekao je Šćuric agenciji Mina-business.

On smatra da je najava gašenja MA totalni nonsens i da će se na taj način sve uništiti, piloti razbježati po svijetu, a stranci uzeti sve što valja.

„Zašto bi neko zatvarao kompaniju i na to potrošio 50 miliona eura, a onda za osnivanje nove još barem 70 miliona, ako sa 120 miliona može da zadrži postojeću komapaniju koja ima tržište, reputaciju, prava i ugovore, slotove i zaposlene“, pitao je Šćuric.

On je dodao da će takva odluka uticati na to da Air Serbia poveća broj polazaka na glavnim linijama Crne Gore, iz Podgorice i Tivta prema Beogradu. „Onda će pokušati da sa daleko više novaca naprave neku minijaturnu kompanijica, koja neće biti ni 20 odsto MA i koja će preuzeti ostatke ostataka“, saopštio je Šćuric.

On smatra da je potez nove Vlade ishitren i napravljen krajnje nerazumno i potpuno pogrešno.

„Ako su već odučili da naprave novu kompaniju, što nije apriori negativno, to se ne radi tako. Sve kompanije koje su nastale na ostacima starih, poput Swissa iz Swissaira, Olympic Aira iz Olympic Airwaysa, Brusselsa iz Sabene, pa eto sada i po treći puta Alitalie, su to napravili po jednom obrascu“, objasnio je Šćuric.

On je kazao da je neophodno bilo da se prvo sva prava, poput slotova, code-share i ugovora sa nabavljačima i radnicima, te vlasništvo aviona i imovine prebaci na novu kompaniju, a onda objavi ukidanje stare. Na taj način bi nova kompanija mogla krenuti sa operacijama doslovno narednog dana.

„Zašto, pobogu, najavljivati ukidanje kompanije i stvarati paniku kod potencijalnih putnika, koji će koristiti druge prevoznike i bojaće se da kupe karte kod MA? Zašto riskirati prekid ugovora sa dobavljačima ili traženje da se stvari plaćaju unaprijed? Šta dobro iz takvog potreza može nastati“, pitao je Šćuric.

On tvrdi da je za osnivanje nove kompanije potrebno par mjeseci, kao i da bi tim vrhunskih stručnjaka to mogao da uradi za tri do četiri mjeseca. Ukoliko bi se formirala potpuno nova kompanija, bez prebacivanja vlasništva i prava, neophodno je pola godine.

„I ovdje je pribavljanje AOC-a najmanja stavar. Treba napraviti nove ugovore sa lezorima, dobavljačima i angažovati posade i radnike“, kazao je Šćuric.

On smatra da bi posljedice odluke o gašenju MA mogle biti užasne za Crnu Goru kao turističku destinaciju.

„Zar nije primjer Adrie Airwaysa najbolji dokaz kako se zatvaranjem kompanije uništilo avio-saobraćaj. Ljubljana, koja je bila vrh avio-saobraćaja u regionu, sada nekih dana nema nijedan let, a ostalim tek jedan ili dva, u prosjeku manje od dva dnevno. Ni za Frankfurt nemaju svakodnevne letove“, rekao je Šćuric.

On je dodao da loše stanje nije posljedica samo pandemije koronavirusa, nego da je do njega došlo mnogo prije, odmah po bankrotu Adrie Airwaysa.

„Gdje su nakon bankrota Adrije bili ti stranci koji će preuzeti linije? Zašto to nijesu učinili? Zašto su strane kompanije koje dobijaju enormne subvencije u Skopju, Nišu, Banjaluci, Mostaru i Ohridu, desetkovali svoje letove? Zato što ih nije briga za konektiranost i lokalno tržište, nego gledaju samo svoje interese“, rekao je Šćuric.

On smatra da zbog toga pati turizam, poslovni ljudi se sele iz tih gradova, a strada i sveukupna ekonomija. Ljubljana, prema njegovim riječima, danas ima tek trećinu putnika Sarajeva, desetinu iz Zagreba, četiri puta manje letova od Podgorice, te je na nivou Tuzle, Niša i sezonalnih aerodroma u Tivtu, Ohridu, Zadru i Puli.

Šćuric je podsjetio i da je Ljubljana na samo par sati autoputevima i željeznicom od svih glavnih gradova Evrope, dok je Crna Gora hiljadu kilometara dalje, za šta je potrbno i više od 24 sata drumskim saobraćajem.

Zbog toga je, prema njegovim riječima, za Sloveniju to bilo manje tragično nego što će biti za Crnu Goru.

„Crna Gora živi od turizma, jer 25 odsto njenog bruto domaćeg proizvoda (BDP) čini taj sektor. Zašto riskirati da se uništi turizam i cijela ekonomija Crne Gore? MA u ovom momentu ima oko 50 odsto letova, a ljeti daleko više od svih prevoznika. Može li si Crna Gora dozvoliti da izgubi toliko letova“, pitao je Šćuric.

On smatra da je rekonstrukcija, ali stvarna, najbolje rješenje za MA.

„MA je potrebna restrukturacija kakvu su napravile kompanije koje su bile na ivici bankrota i prezadužene, airBaltic i LOT. One su sa 150 miliona, odnosno 200 miliona eura investicija, samo četiri godine nakon restrukturacije postale profitabilne, donosile novac svojim državama, povećale duplo flotu i proširile tržište na druge države. I ostale su državna kompanije“, saopštio je Šćuric.

Bonus video: