Vlada: Propusti, manjkavosti i nedostaci u poslovanju MA, likvidacija je neminovnost

„Usljed nejasnih i neriješenih nadležnosti unutar Agencije, na osnovu stečenih informacija konsultanti su podržali pozitivno mišljenje o Zakonu, koje Savijet Agencije nije prihvatio, te dao rješenje kojim se obustavlja dalja isplata sredstava po osnovu važećeg Zakona“, navodi se u saopštenju

8942 pregleda 3 komentar(a)
Sa sjednice Vlade, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sjednice Vlade, Foto: Vlada Crne Gore

Vlada je utvrdila Predlog izmjena i dopuna Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, kojima se predlaže mogućnost prelaznog perioda do 1. juna naredne godine za uspostavljanje sistema elektronske fiskalizacije u realnom vremenu.

Iz Vladine Službe za odnose s javnošću je saopšteno da je izvršna vlast predložene izmjene utvrdila na sjednici u četvrtak, uvažavajući potrebe privredne zajednice.

“To bi značilo da se poreskim obveznicima, u prvih pet mjeseci naredne godine, ostavlja mogućnost izbora načina evidentiranja prometa proizvoda odnosno usluga, uz obavezu uvođenja primjene sistema online fiskalizacije u realnom vremenu od 1. juna, za sve obveznike u skladu sa zakonom”, kazali su iz Vlade.

Takođe, precizirano je da u trenutku prelaska na novi sistem elektronske fiskalizacije u realnom vremenu, obveznici neće biti u mogućnosti da se vrate na stari sistem.

„U diskusiji je naglašeno da će se donošenjem predloženog zakona uspostaviti sistem kojim će se obezbijediti dostupnost podataka o prometu proizvoda i usluga sa ciljem efikasne kontrole prometa, što će značajno doprinijeti smanjivanju neformalne ekonomije u ovoj oblasti“, dodali su iz Vlade.

Takođe, kako je ocijenjeno, predloženi zakon će doprinijeti postepenom smanjivanju poreske administracije, što će poreskim obveznicima olakšati postupak obračunavanja i plaćanja poreskih obaveza.

Vlada je na sjednici usvojila i Informaciju o potrebi donošenja rješenja o privremenom finansiranju potrošačkih jedinica od 1. januara do donošenja zakona o budžetu za narednu godinu. Vlada je usvojila i Informaciju o potrebi zakazivanja Skupštine akcionara Elektroprivrede (EPCG) u kojoj se navodi da se vanredna sjednica saziva radi donošenja odluke o razrješenju i izboru novih članova Odbora direktora.

Kako je saopšteno, postupak razrješenja svih članova Odbora direktora pokreće se zbog lošeg upravljanja kompanijom u dužem periodu.

„Vlada je ocijenila da netransparentno poslovanje, pojedine kontradiktorne odluke upravljačke strukture kompanije, kao i evidentno postojanje konflikta interesa kod pojedinih članova Odbora, traži brzu reakciju osnivača, pa je neophodno da se odluke o razrješenju i imenovanju sprovedu u što skorijem roku“, dodaje se u saopštenju.

Vlada je na sjednici razmotrila i Informaciju o stanju u nacionalnom avio-prevozniku Montenegro Airlines (MA), u kojoj je ukazano na brojne propuste, manjkavosti i nedostatke u poslovanju te kompanije.

Kako su podsjetili, Zakon o ulaganju u konsolidaciju i razvoj MA suspendovan je odlukom Savjeta Agencije za zaštitu konkurencije (AZK).

„Usljed nejasnih i neriješenih nadležnosti unutar Agencije, na osnovu stečenih informacija konsultanti su podržali pozitivno mišljenje o Zakonu, koje Savijet Agencije nije prihvatio, te dao rješenje kojim se obustavlja dalja isplata sredstava po osnovu važećeg Zakona“, navodi se u saopštenju.

Mogućnost žalbe na obustavu isplata nije iskorišćena od tadašnjeg Ministarstva saobraćaja i pomorstva, te se izgubila mogućnost upravnog postupka.

Kako se dodaje, sam zakon lex specialis nije donešen na pravi način, a kompanija je zapala u ozbiljna dugovanja, od kojih su neka urgentna za plaćanje.

Iz Vlade su saopštili da je po osnovu Zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj MA, toj kompaniji isplaćen iznos od 4,2 miliona eura, umanjen u konačnom na 3,7 miliona eura, što su namjenska sredstva za restauraciju motora.

„Za korišćenje ovih sredstava za tekuće obaveze neophodna je odluka Vlade. Druga opcija je kratkoročna pozajmica uz tržišne uslove u iznosu od oko pet milona eura ili jednostavno nastavak primjene spornog Zakona i isplata neisplaćenih sredstava od oko 3,8 miliona eura“, naveli su iz Vlade. U kompaniji je, kako se dodaje, posljednja mjesečna zarada zaposlenima isplaćena u septembru ove godine, dok nacionalni avio-prevoznik nije plaćao obaveze Poreskoj upravi (PU) za poreze u doprinose od oktobra 2016. godine.

Likvidacija MA se u Informaciji navodi kao neminovnost pred koju je Vlada dovedena, a postupak likvidacije iznosio bi oko 50 miliona eura.

„Zbog prepoznavanja neupitne važnosti postojanja nacionalnog avio-prevoznika, najavljuje se osnivanje potpuno nove kompanije, a postupak stvaranja uz intenzivan rad ne bi bio kraći od šest do devet mjeseci“, dodali su iz Vlade.

Bonus video: