Vlada odlučila da raskine saradnju sa kompanijom Škoda Praha

Odlučeno je i da se započne ekološka rekonstrukcija Bloka I TE koja će koštati 40 miliona eura i finansiraće se novcem EPCG, a paralelno sa tim će se raditi i toplifikacija Pljevalja. Ta dva projekta, kako je planirano treba da se završe do 2021. godine
360 pregleda 2 komentar(a)
Pavle Radulović, Dragica Sekulić, Ivan Mrvaljević, Foto: Vlada Crne Gore
Pavle Radulović, Dragica Sekulić, Ivan Mrvaljević, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 27.12.2017. 17:17h

Vlada je odlučila da raskine ugovor ša češkom kompanijom Škoda praha, koja je bila aktuelni partner EPCG na projektu izgradnje drugog Bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja, a do kraja janura naredne godine biće predloženo novo rješenje za realizaciju tog projekta.

Odlučeno je i da se započne ekološka rekonstrukcija Bloka I TE koja će koštati 40 miliona eura i finansiraće se novcem EPCG, a paralelno sa tim će se raditi i toplifikacija Pljevalja.

Ta dva projekta, kako je planirano treba da se završe do 2021. godine.

Vlada je sa partnerom iz Češke u septembru 2016. godina potpisala Ugovor o izradi glavnog projekta (EWA ugovor) i Ugovor o izvođenju radova (EPC ugovor).

Obaveza Škode je bila da obezbijedi finansijera za projekat vrijedan oko 338 miliona eura.

Škoda Praha trebalo je da obezbijedi 85 odsto potrebnog novca. Plan je bio da Češka eksportna banka (CEB) da kredit, ali je odustala od kreditiranja, zbog, kako je ranije navela nemogućnosti dobijanja državne garancije.

Škoda Praha je nakon toga predložila kinesku banku Bank of China kao alternativne finansijere projekta drugog bloka TE.

Izvršni rukovodilac Direkcije za razvoj i inženjering u EPCG Ivan Mrvaljević kazao je da je Upravljački komitet projekta izgradnje Bloka II TE danas po instrukcijama Vlade odlučio da raskine ugovor sa češkim partnerom.

"Razlozi za to su nemogućnost realizacije projekta u skladu sa potpisanim Ugovorima iz septembra prošle godine,odnosno, činjenica da ni nakon godinu dana od odustajanje Češke eksportne banke partner nije ponudio prihvatljv model finasiranja. Uprkos naporima koje su predstavnici oba tima uložili nijesmo uspjeli da pronađemno dogovor oko zadovoljavajuće strukture realizacije projekta (tehnička specifikacija i finansijski uslovi)", kazao je Mrvaljević, danas na konferecniji za novinare.

Objasnio je da odluka ne znači odustajanje EPCG od gradnje drugog bloka i da će se do januara 2018. godine pronaći alternativno rješenje.

On je kazao da su Upravljački komitet i EPCG odlučili da realizuju projekat ekološke rekonstrukcije prvog bloka TE koji će do 2021. godine biti u potpunosti rekonstruisan.

"Rekonstrukcija će biti u skladu sa najstrožijim ekološkim standardimai odlukom EU iz jula ove godine, a procijenjena vrijednost je 40 miliona eura. Paralelno sa tim će se realizovati projekat toplifikacije Pljevalja u saradnji sa Vladom i opštinom do 2021. godine. Ova dva projekta će dopinijeti ekološkoj situaciji u Pljevljima", rekao je Mrvaljević.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić objasnila je da je Vlada odlučila da raskine ugovor i hitno rekonstruiše prvi blok TE da bi se građanima obezbijedilo sigurno snabdijevanje strujom, kao i da bi se obezbijedio rad termoenergetskog kompleksa u Pljevljima.

Ona je dodala da su godinu dana tražili sa Česima alternativno rješenje, te da više nema vremena za čekanje.

Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović rekao je da nakon rekonstrukcije prvi blok TE može raditi još 20 godina.

"Ekološka situacija u Pljevljima je loša, ali smo sada na tragu da se to promijeni. Poslije 27. decembra je tender za rekonstrukciju glavne gradske toplane čime ćemo značajno popraviti situaciju prije rekonstrukcije drugog bloka", kazao je Radulović.

Bonus video: