Završena rasprava o predlogu Zakona o Privrednoj komori

Milutin Đukanović (DF) rekao je da zakon o PKCG služi da se zbrinu zaposleni kadrovi koji će primati plate na teret svih zaposlenih
2 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Skupština Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.12.2017. 18:23h

Skupština je danas završila raspravu o predlogu Zakona o Privrednoj komori (PKCG) kojim je, kao i važećim zakonom, predviđeno obavezno članstvo u toj organizaciji. Visina članskog doprinosa će se utvrđivati posebnom odlukom skupštine te organizacije.

Predlog zakona u skupštinsku proceduru predali su poslanici DPS-a, koji smatraju da su novi predlog daje širok okvir da oni koji se bave biznisom se udružuju i ostvaruju svoj interes.

Poslanik LP Andrija Popović kazao je da je predlog zakona treba biti predlog svih paritja, a ne samo DPS-a. Dodao je da će se privrednici sa novim aktom upoznati kada počnu plaćati obaveznu članarinu i ukazao je da dosta privrednika brojni parafiskalni nameti tjeraju da rade u sivoj zoni.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović je ukazao na činjencu da se određeni fiskalni nameti mogu urediti Ustavom i zakonom, a da predlog zakona ostavlja da obavezni doprinos određuje skupština PKCG.

“Odlukom u ovoj i narednoj godini to je 0,27 odsto na osnovicu koju čini iznos svih bruto zarada zaposlenih i 50 eura za obveznika koji ima do pet zaposlenih. Ovo pitanje je trebalo urediti zakonom, jer ko nam garantuje da skupština PKCG neće ovo uvećati i do 100 puta u narednom periodu” rekao je Damjanović.

Iz DPS -a su kazali da su ostavili privrednicima da sami uređuju doprinos kako bi očuvali nezavisnost PKCG, te da privrednci sami određuju kako će taj novac trošiti u skladu sa EU praksom i interesima privrede.

Milutin Đukanović (DF) rekao je da zakon o PKCG služi da se zbrinu zaposleni kadrovi koji će primati plate na teret svih zaposlenih.

Bonus video: