"POČNITE DA RADITE SVOJ POSAO"

MANS: SDT-u dostavljena dokumentacija o imovini porodice Kovačevića

"Dragan Kovačević je dugogodišnji prvi čovjek katastra i samo NVO MANS je tokom godina podnijela više krivičnih prijava protiv njega zbog zloupotrebe službenog položaja i kršenja propisa iz Zakona o državnom premjeru i katastru"
211 pregleda 10 komentar(a)
Dragan Kovačević, Foto: Boris Pejović
Dragan Kovačević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.02.2019. 22:14h

NVO MANS je Specijalnom državnom tužilaštvu i Agenciji za sprječavanje korupcije Crne Gore dostavila kompletnu dokumentaciju u vezi sa, kako su saopštili, nejasnim porijeklom imovine Dragana Kovačevića, direktora Uprave za nekretnine Crne Gore.

"Ukrštanje podataka u okviru analize prihoda i imovine pokazalo je da je Dragan Kovačević sa članovima svoje porodice stekao vrijedne nekretnine, automobile i hartije od vrijednosti čija vrijednost ne korespondira sa porodičnim prihodima u toku godina, navedenim u imovinskim kartonima. Jasan znak pitanja stoji nad iznosom od minimum 100.000 eura koje je porodica Kovačević potrošila a čije se porijeklo ne može objasniti", navodi se u saopštenju MANS-a.

Aanaliza Istraživačkog centra MANS-a pokazala je da je porodica Dragana Kovačevića za svega nekoliko godina potrošila blizu 190.000 eura na kupovinu nekretnina, automobila i hartija od vrijednosti.

"Dragan Kovačević je dugogodišnji prvi čovjek katastra i samo NVO MANS je tokom godina podnijela više krivičnih prijava protiv njega zbog zloupotrebe službenog položaja i kršenja propisa iz Zakona o državnom premjeru i katastru. Simptomatično, sve te prijave stoje u nekoj od fioka u tužilaštvu ili su odbačene. MANS još uvijek čeka da nadležne institucije preduzmu konkretne korake i slučaju sumnjive imovine Branka Vujovića za koga je takođe Agenciji i tužilaštvu dostavljena kompletna dokumentacija".

Iz MANS-a apeluju na državne institucije da se konačno pokrenu i postupe u skladu sa svojim nadležnostima.

"MANS godinama skreće pažnju na činjenicu da zabrinjavajuće visok broj javnih funkcionera raspolaže imovinom koja je u uslovima crnogorske stvarnosti teško mogla biti stečena na zakonit način, što bi moralo biti pokriveno posebnim zakonskim rješenjem i kriminalizacijom "nezakonitog bogaćenja". Ipak, nadležno tužilaštvo i dalje se ne bavi ispitivanjem imovine mnogih vršilaca javnih funkcija, a periodično saznajemo kako famozne finansijske istrage ipak ne daju konkretne i zadovoljavajuće rezultate. Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) takođe ne pokazuje volju ni motiv da se bavi ispitivanjem porijekla imovine javnih funkcionera, baveći se isključivo formom umjesto suštinom".

Iz MANS-a ističu da nepostupanjem u ovom i sličnim slučajevima se "nažalost od strane nadležnih državnih institucija šalje poruka da se konflikt interesa i korupcija u Crnoj Gori ipak isplate i da se javni funkcioneri nekažnjeno mogu bogatiti na račun javnog interesa".

"Iz navedenih razloga MANS apeluje na SDT-a i ASK da odgovorno postupe u slučaju Dragana Kovačevića i preduzmu mjere iz svoje nadležnosti", zaključuje se u saopštenju.