"Akcije u CGES-u smo kupili na zahtjev Vlade Srbije"

Električna mreža Srbije: Želimo da razvijemo transbalkanski koridor za prenos električne energije

"Kupovina dodatnih akcija kompanije CGES u ekonomskom i poslovnom smislu predstavlja opravdano ulaganje u uspješnu kompaniju koja obavlja iste djelatnosti kao i naša kompanija, a čiji prihodi, dobit i imovina pokazuju tendenciju rasta"

11822 pregleda 25 reakcija 25 komentar(a)
Foto: ems.rs
Foto: ems.rs

Kompanija "Električna mreža Srbije" je na osnovu odluke Vlade Republike Srbije kupila prije dva dana pet odsto akcija "Crnogorskog prenosnog sistema električne energije", saopšteno je danas iz EMS-a srbijanske državne kompanije za prenos električne energije.

Kako su pojasnili, oni su ovom transakcijom kupili 7.288.197 akcija od manjinskih akcionara po prosječnoj cijeni od 0,9493 eura po akciji, za šta su platili 6.918.738 eura.

Oni podsjećaju da su u vlasničku strukturu CGES-a prvi put ušli u decembru 2015. godine kupivši 10,0141 odsto akcija, tako da će sada imati 15 odsto akcija.

"Kupovina dodatnih akcija kompanije CGES u ekonomskom i poslovnom smislu predstavlja opravdano ulaganje u uspješnu kompaniju koja obavlja iste djelatnosti kao i naša kompanija, a čiji prihodi, dobit i imovina pokazuju tendenciju rasta. EMS ostvaruje proporcionalno pravo na dividendu, od čega se očekuje finansijska dobit. EMS intenzivno sprovodi investicione aktivnosti na teritoriji Republike Srbije i istovremeno radi na jačanju svojih prenosnih interkonektivnih kapaciteta. Na teritoriji Republike Srbije naša kompanija aktivno gradi strateški važan projekat, transbalkanski koridor za prenos električne energije, a pomorski kabl, koji je sastavni dio tog koridora, postavljen je i pušten u rad između Crne Gore i Italije. Kupovina dodatnog paketa dionica dio je strateškog opredjeljenja EMS-a da aktivno učestvuje u jačanju panevropske povezanosti zemalja istočnog i zapadnog bloka, kao i u stvaranju i jačanju osnove za razvoj evropskog tržišta električne energije. Na ovaj način, EMS jača svoju poziciju regionalnog lidera", saopšteno je iz EMS-a.

Preporučujemo za Vas