Rudnik treba da laporac vrati odakle ga je i uzeo

U Rudniku kažu da vraćanja odloženog materijala neće biti jer je to fizički neizvodljivo i da će najvjerovatnije tokom avgusta početi sa rekultivacijom deponije
333 pregleda 1 komentar(a)
Jagnilo, Rudnik, Foto: Tufik Softić
Jagnilo, Rudnik, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 07.08.2018. 13:42h

Predsjednik Ekološkog društva “Breznica” Milorad Mitrović pozvao je odgovorne u Rudniku uglja da vrate u kop Potrlica laporac koji su predhodnih tridesetak godina odlagali na Jagnjilu, brdu iznad grada.

Mitrović smatra da Rudniku obavezi da kop Potlica vrati u prvobitno stanje, kao i kopove Šumane i Borovica, što im i nalaže Zakon o rudarstvu.

Tvrdi da deponija zatvara strujanje vazduha, što značajno doprinosi povećanju zagađenja u gradu. Iz istih razloga formiranju deponije na brdu iznad grada svojevremeno oštro se protivio i poznati pljevaljski ekolog, pokojni Cane Janićijević, ali njegovi pokušaji da spriječi namjere tadašnjih moćnika nijesu dali rezultata.

U Rudniku kažu da vraćanja odloženog materijala neće biti jer je to fizički neizvodljivo i da će najvjerovatnije tokom avgusta početi sa rekultivacijom deponije na kojoj je početkom godine prekinuto odlaganje laporca. Veći dio posla biće završen u 2018, a ostatak 2019. Od 1989. kada je počeo sa radom transportni sistem na Jagnjilu je deponovano preko 70 miliona metara kubnih jalovine, otkopane u obliženjem kopu Potrlica.

Nakon zatvaranja Jagnjila Rudnik će otkopani laporac odlagati na unutrašnje odlagalište kopa Potrlica, gdje se premješta i dio transportne trake.

Ranije je izvršni direktor Rudnika uglja Slavoljub Popadić“Vijestima” kazao da jalovina koja je odložena na Jagnjilu više nije njihovo vlasništvo, već samo zemljište.

“Ono je mineralna sirovina koja će jednog dana biti podloga za cementaru, koja će godišnje da proizvodi milion tona cementa. Danas se cementare rade sa visokim standardima zaštite životne sredine i ne znate da se tu nešto proizvodi. Ja sam imao priliku da pogledam neke prezentacije i na toj lokaciji će jednog dana nići cementara“.

Popadić je kazao da će, nakon završetka eksploatacije uglja, kop Potrlica postati veliko jezero koje će se urediti, kao što se radi u svijetu.

Za razliku od Popadića, u EPCG površinski kop Potrlica vide kao lokaciju buduće deponije pepela i šljake, koji nastaju kao nusprodukti tokom rada Termoelektrane.

To je navedeno i u zahtjevu za izdavanje integrisane dozvole koju je krajem prošle godine EPCG podnijela Agenciji za zaštitu životne sredine.

Bonus video: