Bogati ukusi i mirisi Mediterana

Prepoznatljivo dizajniran enterijer, autentični i novi ukusi učinili su da kupci "Siciliju" prihvate kao naviku i dnevnu potrebu. Kada su 2010. počeli sa radom zapošljavali su šest, a sada imaju 150 zaposlenih
639 pregleda 0 komentar(a)
pekarar Sicilia, Foto: Panevivo
pekarar Sicilia, Foto: Panevivo
Ažurirano: 22.12.2017. 07:58h

Uzbudljivo je kreirati, investirati u svoju kreaciju i realizovati je. Izazov je otvarati restorane odlične hrane i organizovati dostavu jela po pozivu. Iako je sve to zahtjevno, našim - perativ je zdrav i kvalitetan proizvod za svakog gosta i kupca - sa tom misijom prije osam godina u Crnoj Gori rođen je brend prepoznatljivog ukusa i mirisa - pod imenom “Sicilia”.

“Sam naziv naše firme i objekata unaprijed navode goste na gastro užitak - hranu bogatu ukusima, bojama i mirisima mediterana. Naše je da ispunimo očekivanja, serviramo svježe pripremljena jela obogaćena mediteranskim i italijanskim začinima”, objašnjava izvršni direktor firme Panevivo Aleksandar Tomović.

''Kad smo počeli da razmišljamo o projektu 'Sicilia', već smo imali dosta iskustva o poslovanju u drugim vrstama biznisa. Tada, samo od sebe došlo je vrijeme da stare ideje zamijenimo novim i boljim. Zapazili smo da u većim gradovima u regionu postoje pekare sa prepoznatljivim i autentičnim hljebom, pecivima i kolačima, i da baš to Podgorici nedostaje. Tako smo svoje generalno razmišljanje pretvorili u odličnu ideju i osnovali firmu Panevivo u julu 2009. godina. Organizovali smo dobar tim, napravili ozbiljan projekat i započeli priču Sicilia”, navodi Tomović.

Otvaranje prve pekare u Bloku pet 2010. godine bio je samo početni stepenik na putu uspješnog poslovanja - u narednim godinama pod brendom „Sicilia” otvoreni su objekti na Zabjelu, u Ulici Ivana Vujoševića, Momišićima, u TC Mall of Montenegro i na Starom Aerodromu.

Sami početak poslovne ideje realizovan je, objašnjava Tomović, iz sopstvenih sredstava, a Investiciono-razvojni fond je, kaže, od samog početka podrška u planovima i razvoju firme.

''Odlična saradnja i značajna podrška ostvarena je 2015. i 2016. godine. pri opremanju i otvaranju pekara/ picerija i restorana Sicilija u Momišićima i na Starom Aerodromu. Imajući u vidu vrijednost investicije, podrška IRF-a je bila skoro polovinu od ukupnog ulaganja. Pratimo inovacije u svim oblastima, jer moderan gost zahtijeva hranu koja izgleda atraktivno i primamljivo. Shodno tome, naši majstori prate aktuelnosti u stilovima dekoracije i ponudi modernog načina prezentovanja hrane. Zbog svega navedenog značajana sredstva opredijeljena su za edukaciju i motivaciju zaposlenih. Kako se IRF pokazao kao veoma pouzdan i stabilan partner koji prati i podržava razvoj našeg biznisa, oslanjamo se uglavnom na njihova sredstva podrške”, kaže Tomović.

Osim pravljenja specijaliteta, u Panevivu su posvećeni stvaranju dobrog tima koji čine zaposleni raznih profila. Od 2010. godine kada je ih je bilo samo šest, broj radnika se sa razvojem firme uvećavao, pa ih je danas oko 150.

"Menadžment i upravljački dio jeste pokretač, ali ih uspješnim čini dobra povezanost sa zaposlenima u svakom segmentu preduzeća. I u dijelu povećanja broja zaposlenih, IRF je odigrao značajnu ulogu”, ističe Tomović.

Prepoznatljivo dizajniran enterijer, autentični i novi ukusi učinili su da kupci “Siciliju” prihvate kao naviku i dnevnu potrebu.

“U svakoj 'Siciliji' jedan dio čini pekara, u kojoj se kupcima nude razne vrste hljeba, sitnih peciva, torti i kolača. Drugi dio je restoran/ picerija sa bogatom ponudom jela u čijoj je osnovi mediteranska - italijanska kuhinja. U svom prostoru u Tološima organizovana je proizvodnja koja dnevno snabdijeva sve restorane/picerije svježim proizvodima. To podrazumijeva polugotove i gotove proizvode. Polugotovi proizvodi se pripremaju u centralnoj proizvodnji do faze pečenja i šalju se u pekare, tamo se peku po potrebi, da bi u toku dana u vitrinama bili svježi. Hljebovi se peku, tradicionalno - u pećima na drva u centralnoj proizvodnji i nekoliko puta u toku dana dopremamo ih u objekte”, kazao je Tomović.

Dio firme odnedavno je i kafe/restoran “Marquez” kao potpuno novi koncept, koji odlikuje tex-mex hrana i autentično dizajniran i topao prostor koji svakodnevno osvaja i privlači nove goste.

Osim toga što su aktivni u humanitarnim akcijama, blagovremeno izmirivanje obaveza prema državnim organima i svim dobavljačima u skladu sa fer politikom poslovanja, čini ih društveno odgovornom firmom. Firma Panevivo je dobitnik sertifikata SME Excellent Privredne komore Crne Gore - kao dokaz za dobar bonitet.

Koriste samo najkvalitetnije sastojke

"Što se tiče kvaliteta sirovina, ništa nijesmo prepustili slučaju. Odlučili smo se za sirovine evropskog porijekla i kvaliteta. Naš dobavljač je jedan od najvećih proizvođača sirovina za pekarstvo i poslastičarstvo, belgijska firma Puratos. Tako su savršene belgijske čokolade glavni sastojak naših kolača i torti, a sirovine vrhunskog kvaliteta za hljebove i sitna peciva su osnova za našu pekarsku proizvodnju”, otkriva prvi čovjek firme.

Kao potvrda kvaliteta „Sicilia ” posluje po standardu ISO 9001, a posjeduje i sertifikat HACCP za bezbjednosti hrane.

(PROMO)

Bonus video: