Radunović: Budžet planiran na oko dvije milijarde; Medojević: Da nema "crnog priliva" sa tržišta cigareta i droge...

Dio opozcije koji je danas prisustvovao sjednici (DF, Ujedinjena Crna Gora i nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović) ocijenio je da ekonomska politika vodi bankrotu posebno kada se ima u vidu koliko iznosi javni dug. Predstavnici vlasti smatraju da se predlogom budžeta garantuje stabilnost javnih finansija i razvojna komponenta
5 komentar(a)
Darko Radunović, Foto: Boris Pejović
Darko Radunović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.12.2017. 17:46h

Predlog budžeta za narednu godinu obezbijediće izvršavanje svih javnih funkcija i međunardnih obaveza, očuvanje postojećeg nivoa zarada zaposlenih u javnom sektoru, redovnu isplatu penzija uz njihov rast, kao i isplatu svih vrsta socijalnih davanja koja su kroz njihovo redefinisanje dodatno povećana.

To je saopštio ministar finasija Darko Radunović u parlamentu koji će sjutra nastaviti danas započetu raspravu o najvažnijem ekonomskom aktu za narednu godinu i rebalansu ovogodišnjeg budžeta o kojima je rasprava objedinjena.

Dio opozcije koji je danas prisustvovao sjednici (DF, Ujedinjena Crna Gora i nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović) ocijenio je da ekonomska politika vodi bankrotu posebno kada se ima u vidu koliko iznosi javni dug.

Predstavnici vlasti smatraju da se predlogom budžeta garantuje stabilnost javnih finansija i razvojna komponenta.

Ministar finansija Darko Radunović kazao je da je budžet za 2018. godinu planiran na oko dvije milijarde eura i manji je za oko pet miliona u odnosu na ovogodišnji, te da je BDP projektovan na 4,4 odsto, a rast ekonomije od tri odsto.

Ministar je objasnio da je rebalans planiran zbog novih ekonomskih aktivnosti, povećanja budžetskih prihoda, promjene izdataka u skladu sa izvršenjem sredstava u dosadašnjem periodu i procjene neophodnih sredstava do kraja godine.

"Crna Gora od prestanka privatizacije finasira troškove zaduživanjem, odnosno tuđim parama i to je ekonomska politika koja kad tad mora doći u zonu bankrota. Da nema "crnog priliva" sa tržišta cigareta i droge, koje se kreće od 300 miliona do 400 miliona eura ti pokazatelji bi bili drugačiji" kazao je poslanik DF-a Nebojša Medojević.

On je dodao da će Vlada da poveća PDV i akcize na cigarete, a 50 odsto tržišta cigareta je u sivoj zoni.

Radunović mu je odgovorio da ne zna odakle ti podaci u vezi sa sivim tržištem cigareta, ali da to sivo tržište svakako brine.

"Svako povećanje akciza dovodi do rasta na sivom tržištu, pri čemu pokušavamo da se zaštititmo od toga. Oduzimamo robu koja nema adekvatnu akciznu markicu", rekao je Radunović.

Damjanović je kazao da se rebalansom obezbjeđuje novac za partijska preduzeća i njihove perobleme koji se godinama ne rješavaju i da svi dajemo novac u bunar od kojeg nema koristi.

Zamjerio je što se u obrazloženju predloga budžeta ne navodi nijedna riječ o njegovoj prihodnoj strani.

"Ako imamo ekonomski rast zašto se onda planira samo milion eura više od poreza na dobit pravnih lica, dok je rast poreza na dohodak fizičkih lica 20 odsto. Uz to, povećavate PDV i akcize", istakao je Damjanović.

On je kazao da ne postoji stavka u predlogu budžeta za otkup akcija EPCG od A2A, da nema novca za radnike KAP-a koj isu dobili presudu protiv Vlade u Osnovnom sudu.

Predjsednik Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović rekao je da bi premijer Duško Marković trebao biti u parlamentu zato što je predlog budžeta lična karta Vlade.

"Marković je nedavno kazao da neće biti povećavan PDV bez ako za tim ne bude potreba. Sad radimo rebalans zbog povećanja prihoda, pa se postalvja pitanje zašto je onda potreba da se poveća PDV", kazao je Danilović.

Poslanikca DPS -a Jovanka Laličić navela je da predlog budžeta potvrđuje reformski kurs Vlade, izbalansiran je, fiskalno odgovoran i razvojno oprijentisan.

"Zasnovan je na realnim pretpostavkama kojima se osigurava dalji razvoj ekonomije i kapitalnih projekta" kazala je Laličić.

Poslanik Liberalne partije Andrija Popović, kazao je da će Vlada u narednoj godini nastaviti da primjenjuje mjere iz Sanacionog plana.

On je podsjetio da se od 1. januara očekuje povećanje akcize na cigarete, alkohol, ugalj i gaziranu vodu koja se zaslađuje, kao i povećanje opšte stope PDV-a sa 19 odsto na 21 odsto.

Bonus video: