SO Tivat usvojila budžet; Opozicija: Potrošački je i rasipnički, liči na crnu hroniku

"Građevinska i Inspekcija zapštite prostora koje vam nisu ni dostavile izvještaje, ne služe ničemu drugom, već da pomognu građevinski haos i divljanje u prostoru koje nam se dešava"
69 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 21.12.2017. 17:07h

Osam sati trebalo je odbornicima u SO Tivat da danas uz obimnu raspravu, pređu samo dvije ključne tačke obimnog dnevnog reda posljednjeg zasijedanja lokalnog parlamenta u ovoj godini.

Glasovima odbornika vladajućih DPS, SD i HGI usvojen je budžet Opptine za 2018. u iznosu od 20,11 miliona eura, od čega se 11,69 miliona odbnosi na kapitalne izdatke.

"To i činjenica da se najveći dio od ukupno 7,25 miliona eura koje prenosimo iz budžeta za ovu u budžet za 2018. odnosi na već potpisane ugovore sa izvođačima na nekoliko poekata, pokazuje da će TIvat naredne godine biti veliko gradilište. Kapitalni budžet nam je glavni i njemu se moraju prilagođavati svi organi lokalne uprave u svojim finansijkim zahtjevima“, kazao je potpredsjendik Opštine dr Siniša Kusovac (DPS).

OpozicijA je to odbacila nazivajući budžet za 2018. potrošačkim i rasipničkim. Miomir Abović (TA) ukazao je da će se dogodine čak 5,4 miliona eura potrošiti za plate i troškove lokalne administracije što je više od cjelokupnog budžeta mnogih drugih gradova u Crnoj Gori.

"Nerealno je da dogodine naplatite 2,85 miliona eura komunalija kad ove godine niste uspjeli ni izbliza ostvariti manji plan naplate po tom osnovu, jer su vam vašu šefovi iz Podgorice zabranili da komunalije naplaćujete "strateškim investitorima“ i tajkunima bliskim vlasti. Najbolje vam je o budžetu rekao vaš ministar finansija Darko Radunović (DPS) u svom zvaničnom mišljenju u kome naglašava da je, u prethodnom periodu došlo do značajnog rasta tekućih izdataka u budžetu Opštine Tivat, posebno izdataka za bruto zarade zaposlenih“ i preporuka Ministarstva finansija je da se planira njihova racionalizacija, ali vi ni to ne slušate“, kazao je Abović dok je Andrija Petković (BF) aludirajući na potpunu neaktivnost odborničkog kluba vladajuće partije, kazao da godišnje "ćutolozi iz DPS građane Tivta koštaju 60 hiljada eura odborničkih naknada“.

"Budžet mi liči na crnu hroniku. To nije budžet grada Tivta već je pisan u Podgorici. Niste prije izbora pominjali izgradnju "sramotnice“ - stambene zgrade za funkcionere na Pinima, prodaju Kalimanja i aerodroma.“, kazao je Petković dodajući da smatra da je Tivat "donator organa za Podgoricu“.

Taksativno nabrajajući što je DPS obećala Tivćanima u programu za izbore 2016. i komentarišući hvaljenja te partije da je već realizovala 80 odsto tog programa, Mirko Kovačević (TA) je kazao da "ako je to tačno, onda nama iz opozicije treba psihijatrijska pomoć jer očito ne živimo u istom svijetu sa DPS-ovcima“.

Budimir Cupara (AZT) ukazao je na više projekata neophodnih za građane koji nisu ušli u kapitalni budžet za 2018. i naglasio da Opštini prijete veliki izdaci za izgubljene sudske sporove. Opštinari nisu precizno odgovorili koliko bi grad mogao plaćati za ekspropijaciju zemljišta na Klačini gdje je sagrađeno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

"Radi se o oko 43 hiljade kvadrata zemljišta. Za sada je tu pokrenuto 9 postupaka za obeštećenje gdje su u toku vještačenja. Procjene vrijednosti zemlje se kreću od 70 do čak 200 eura za kvadrat, ali za sada ne mogu precizno reći koliki će biti konačni iznos koji ćemo plačati za obeštećenje građana.“, istakla je Rita Mitrović iz Direkcije za imovinu, dok je Petković ustvrdio da će za to izdaci biti čak oko 3,3 miliona eura.

Opozicija je žestoko kritikovala i izvještaj o stanju uređenja prostora za 2017. nabrajajući brojne nerealizovane obaveze i projekte koji se već godinama ne završavaju. Posebno je zamjereno što se godinama ne donosi obećana Studija zaštite Vrmca kao parka prirode dok je Marijana Mišić Škanata iz NVO sektira ocijenila da je "žalosno što nam investitori kroje kapu i mijenjaju naš mediteranski način života, a to rade uz podršku Vlade i MORT-a“.

Kovačević i Dejan Risančić (DSS) su konstatovali da je ključni priblem Tivta trenutno katastrofalna saobraćajna infrastruktura "ali za to nema para jer se one bacaju na partijsko zapošljavanje u lokalnoj upravi“.

"Komunalna policija ne radi ili selektivno, na očigled građana, radi svoj posao. Podaci koji ste objavili pokazuju da su u projeku, napisali pet kazni dnevno za nepropisno parkiranje iako je u gradu haos, pa bih ja sam sada za sat vremena mogao minimum 50 kazni da napišem. Skandalozno je da je Urbanistička inspekcija za godinu dana u Tivtu napravila slovom i brojem jednu kontrolu, a Građevinska i Inspekcija zaštite prostora se nisu ni udostojile da vam pošalju svoje izvještaje.“, kazao je Risančić.

Kovačević: Nema nam spasa dok je Radulovića, Katnića i Stankovića

Ističući da je novi Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata koji je napravio MORT ministra Pavla Radulovića (DPS), a usvojen odlučujućim glasom poslanika HGI iz Tivta Adrijana Vuksanovića "najgori zakon u istoriji ovog prostora od Valtazara Bogišića do danas“, Mirko Kovačevič je ocijenio da se već na terenu u izuzetno pojačanoj i nekontrolisanoj aktivnosti graditelja vidi da će taj zakon "potpuno uništiti prostor i donijeti katastrofalne posljedice“.

"Građevinska i Inspekcija zapštite prostora koje vam nisu ni dostavile izvještaje, ne služe ničemu drugom, već da pomognu građevinski haos i divljanje u prostoru koje nam se dešava. Dok je njih takvih i ovakvog Tužilaštva nama spasa nema.“, ocijenio je Kovačević.

Galerija

Bonus video: