Smatraju da su se stekli uslovi za normalan rad ugostiteljskih objekata

U Udruženju ugostitelja smatraju da aktuelne mjere, kojima im je ograničen rad, do sada nisu dale rezultate u pogledu smanjenja broja oboljelih

4333 pregleda 10 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Udruženje ugostitelja Crne Gore ocijenilo je da su se stekli uslovi da se ugostiteljskim objektima omogući normalan rad, uz poštovanje epidemioloških i sanitarnih mjera. Smatraju da mjere kojima se taj rad ograničava do sada nisu dale rezultate u pogledu smanjenja broja oboljelih, a imaju "devastirajući uticaj" na ugostiteljstvo i turizam.

Dodaju da, u iščekivanju sveobuhvatne pomoći privredi, "jedna cijela grana te iste privrede odumire" te smatraju da je vrijeme da se preduzmu konkretni koraci u tom pravcu.

Pozvali su Vladu i njena resorna ministarstva da revidiraju stavove kada su u pitanju mjere kojima se ograničava rad ugostitelsjkih objekata, te da u tom pravcu preduzmu konkretne poteze i donesu blagovremene odluke koje će rad tih objekata "uvesti u redovne tokove uz pomoć adekvatnu prioritetnost ugostiteljstva i turizma za privredu Crne Gore".

"Smatramo da takve odluke moraju biti donijete u saradnji sa ovom granom privrede i njenim predstavnicima pa ovim putem apelujemo na izvršnu vlast da nas konsultuju prilikom odlučivanja kao privrednike koji su najviše pogođeni i ugroženi u trenutnim okolnostima, jer samo takva saradnja može donijeti kvalitetna i svrsishodna rješenja", navodi se u saopštenju.

Iz Udruženja su pohvalili Vladinu mjeru kojom se zarade zaposlenih subvencionišu u iznosu minimalne cijene rada, odnosno 222 eura.

"Međutim, donesene mjere su apsolutno nedovoljne i ne okončavaju agoniju u kojoj se nalaze one djelatnosti koje su najviše pogođene kako posledicama pandemije virusa COVID19, tako i mjerama koje je Vlada donijela kao odgovor na pandemiju, a to je, između ostalih, i ugostiteljska djelatnost. Svakodnevno smo svjedoci da se broj zaraženih virusom COVID 19 ne smanjuje odnosno da neznatno varira, pa su mjere kojima je rad ugostiteljskih objekata ograničen neopravdane i bespotrebne, a posledice ovih mjera su katastrofalne i dalekosežne po privredu uopšte", navode iz Udruženja ugostitelja.

Bonus video: