Baei: Nije prirodno da se među stranim kompanijama sa značajnim investicionim potencijalom u CG ne nađu i iranske firme

Baei je, kako se navodi, istakao da se veličina jedne zemlje ne mjeri njenom površinom i brojem stanovnika, već potencijalima koje ima

2948 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: PKCG
Sa sastanka, Foto: PKCG

Ambasador Irana Rašid Hasan Pour Baei kazao je da očekuje plodonosnu saradnju i podršku Privredne komore Crne Gore (PKCG) u pogledu uvođenja kompanija iz te države u crnogorski privredni sistem.

On je, na sastanku sa predsjednikom PKCG, Vlastimirom Golubovićem, rekao da nije prirodno da se među stranim kompanijama sa značajnim investicionim potencijalom u Crnoj Gori ne nađu i iranske firme.

Sagovornici su se, kako je saopšteno iz PKCG, saglasili da dvije države imaju kvalitetne političke odnose dugi niz godina, i da je evidentno da postoji značajan prostor za unapređenje ekonomske saradnje.

“Činjenica da je vrijednost robne razmjene sa Iranom tokom prethodne godine iznosila 517 hiljada eura ispod je očekivanja i mogućnosti naših zemalja”, kaže se u saopštenju.

Baei je, kako se navodi, istakao da se veličina jedne zemlje ne mjeri njenom površinom i brojem stanovnika, već potencijalima koje ima.

“On je ocijenio da nije prirodno da se među više od stotinu stranih kompanija sa značajnim investicionim potencijalom u Crnoj Gori ne nađu i iranske firme, i da očekuje plodonosnu saradnju i podršku Privredne komore u pogledu uvođenja njihovih kompanija u crnogorski privredni sistem”, kaže se u saopštenju.

Golubović je Baeia upoznao sa potencijalima crnogorske ekonomije, uz poseban osvrt na turizam, energetiku, poljoprivredu i sektor informaciono-komunkacionih tehnologija, u kojima će se, kako je naveo, nesumnjivo pronaći prostor za unapređenje saradnje i nove investicije.

“I to na brzi rok, uz mogućnost zapaženog dinamiziranja kapitala i usluga u referentnim oblastima. Crna Gora je bila među pet najbrže rastućih ekonomija u Evropi, ali je usljed pandemije Covid 19, prošle godine zabilježen značajan pad, i to najviše u sektoru turizma”, naveo je Golubović.

On je kazao da se nada da će se rješavanjem epidemiološke situacije Crna Gora brzo vratiti intenzivnom ekonomskom rastu.

Golubović je prihvatio poziv Baeia za uspostavljanje partnerskih veza sa iranskom Privrednom komorom kroz potpisivanje sporazuma o saradnji i organizovanje posjeta privrednih delegacija.

“Sa zadovoljstvom prihvatam poziv da crnogorski privrednici posjete Iran i uspostave partnerstvo sa kompanijama iz te zemlje. Na tom zadatku u Privrednoj komori radićemo i pripremati se već od sjutra”, zaključio je Golubović.

Bonus video: