Odbor direktora Plantaža pohvalio se "značajnim uštedama", ali ne i iznosom

"Plantaže zbog uticaja pandemije izazvane pojavom koronavirusa ne mogu opstati bez pomoći države, koje do sada nije bilo u dovoljnoj mjeri, i stoga u potpunosti podržavamo namjeru Vlade da učini sve što je u njenoj moći da, u zakonskim okvirima, pomogne revitalizaciju kompanije"

12056 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Odbor direktora kompanije "13. jul Plantaže" van snage je stavio Odluku o otpisu stambenih kreditnih obaveza zaposlenih prilikom odlaska u penziju, kao i Odluka o visini sredstava za isplatu stimulative otpremnine.

U saopštenju Odbor direktora se pohvalio da su time "napravljene značajne uštede", ali se ne navodi i iznos.

Nakon sjednice, saopšteno je da je prodaja je u prošloj godini smanjena za više od 40 odsto, a u Crnoj Gori za 50 odsto.

"U apsolutnom iznosu prodaja je smanjena sa 27,2 miliona eura u 2019. godini na 15,8 miliona u prošloj godini. Kompanija "13. jul Plantaže" je više pogođena dejstvom korona virusa od turističke privrede. Manja prodaja za 11,5 miliona eura se poklapa sa dugovanjem kompanije prema dobavljačima, državi i ostalim prispjelim obavezama. Prije početka djelovanja pandemije, prijevremeno je uplaćen iznos za dug poreza i doprinosa od 3,5 miliona eura, iako je postojao ugovor o restrukturiranju kredita", navodi se u saopštenju.

Navode i da je trenutna kreditna zaduženost kompanije 21,4 miliona eura.

"Ali je potrebno naglasiti da se radi o obavezama koje dospijevaju do 2028. godine. Imajući to u vidu, ovaj podatak treba analitički posmatrati u vremenu u kojem dospijevaju kreditne obaveze. Pojedine tranše dospijevaju u narednih osam godina, za koje je potrebno platiti ukupne kamate u iznosu od 2,2 miliona eura ili manje od 300.000 prosječno godišnje. Uz realizaciju koja je ostvarivana prije pojave koronavirusa, vraćanje kredita ne bi predstavljao problem za kompaniju. U vrijeme na koje se ova informacija odnosi nije donijeta nijedna odluka o novom zaduženju, o čemu je Odbor direktora posebno vodio računa".

Odbor direktora je u saopštenju podsjetio da su u posljednjih 12 godina u kompaniji realizovane investicije u vrijednosti 39 miliona eura, te da je podignuto preko 600 hektara novih zasada.

"Državi je, po raznim osnovama, uplaćivano oko deset miliona eura godišnje. Poslovanje ove Kompanije, koja je globalna i tržišna, a ne monopolska, tangira direktno i/ili indirektno 16-18 hiljada naših građana. Vrijednost aktive na dan 31.12.2019. godine iznosila je 145.252.584 eura. Smatramo da ovi pokazatelji šalju jasan signal akcionarima da, u ovoj složenoj situaciji, finansijski podrže kompaniju "13. Jul - Plantaže"".

Novi Odbor direktora u saopštenju navodi da je u svom četvoromjesečnom radu imao kontinuiranu saradnju sa sindikatom i menadžmentom u rješavanju problema Kompanije.

Saopšteno je i da Plantaže zbog uticaja koronavirusa ne mogu opstati bez pomoći države.

"Koje do sada nije bilo u dovoljnoj mjeri, i stoga u potpunosti podržavamo namjeru Vlade Crne Gore da učini sve što je u njenoj moći da, u zakonskim okvirima, pomogne revitalizaciju kompanije".

Dodali su i da su aktivnosti na obnovi saradnje sa ruskim tržištem, kao i nastojanja da se poveća plasman na ostala tržišta, "neki od pozitivnih signala, koji će značajno ublažiti negativne efekte uticaja koronavirusa na poslovanje Kompanije".

Bonus video: