JAVNO DOBRO OD OPŠTEG INTERESA

Željeznica može da vrati ratu od dva miliona iz državne pomoći

Agencija za zaštitu konkurencije dozvolila pomoć države Željezničkoj infrastrukturi i Željezničkom prevozu jer su od javnog interesa, za razliku od MA, Crnogorske i Barske plovidbe

16393 pregleda 59 reakcija 9 komentar(a)
Željezničkoj infrastrukturi na naplatu dospijevaju rate od dva miliona eura, Foto: Luka Zeković
Željezničkoj infrastrukturi na naplatu dospijevaju rate od dva miliona eura, Foto: Luka Zeković

Željezničkoj infrastrukturi (ŽICG) u februaru i martu dospijevaju na naplatu rate kredita od ukupno dva miliona eura.

Iz kompanije je “Vijestima” saopšteno da će ovaj novac vratiti od subvencija iz državne kase, jer je Agencija za zaštitu konkurencije dala mišljenje da ta pomoć nije u suprotnosti sa Zakonom o državnoj pomoći, za razliku od slučajeva “Montenegro erlajnsa” (MA), Crnogorske i Barske plovidbe.

Sada državne dotacije za ovu djelatnost određenu kao javno dobro iznose oko 99 odsto prihoda te kompanije, a manje od jedan odsto su komercijalni prihodi preduzeća.

Mišljenje od januara 2020.

Iz preduzeća se pozivaju na mišljenje Agencije iz januara prošle godine, koje je izdato na zahtjev Uprave za željeznice.

Iz ŽICG su naveli da će novac dobiti sa budžetske stavke Uprave za željeznice. Problem je što se državna uprava nalazi u privremenom finansiranju, što otežava i uplate ovim kompanijama.

Prema informacijama “Vijesti”, ove rate odnose se na kredite ranije uzete od Evropske investicione banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i Češke eksportne banke, a ukupan dug za koji postoje državne garancije iznosi oko 30 miliona eura.

Agencija je dala i pozitivno mišljenje na buduće uplate novca Željezničkom prevozu (ŽPCG) kada toj kompaniji dospiju na naplatu rate za kredite. Ovom preduzeću ostalo je da ukupno vrati oko šest miliona eura za kredite gdje je garant bila država.

Pozitivno mišljenje Agencije zasnovano je na stavu da je željeznica od javnog interesa i da država ima pravo da je subvencioniše. Time je spriječena mogućnost da se u ovoj kompaniji ponovi slučaj “Montenegro erlajnsa”, koji je prestao da radi nakon što mu je odlukom Agencije zabranjena dalja državna pomoć, kao i ponavljanje slučaja Crnogorske i Barske plovidbe, kojim je takođe zabranjena pomoć, a garancije za krediti od oko 54 miliona pali su na teret Vlade, od čega je zasada iz budžeta povučen samo prvi dio od oko četiri miliona.

Javno dobro od opšteg interesa

Iz kompanije su kazali “Vijestima” da se njena osnovna djelatnost održavanje željezničke infrastrukture i regulisanje sobraćaja definiše kao javno dobro od opšteg interesa. Na osnovu toga na godišnjem nivou potpisuju sa Vladom ugovor za tekuće održavanje infrastrukture sa regulisanjem saobraćaja, a novac dobijaju iz budžeta čime pokrivaju sve troškove, ali i vraćanje kredita iz evropskih razvojnih banaka uzetih za rekonstrukciju pruge.

“Kreditna sredstva koja su neophodna za investiciono održavanje: izgradnju, rekonstrukciju i modernizaciju se obezbjeđuju iz međunarodnih finansijskih institucija i donacija - bespovratnih sredstava, čime upravljaju nadležno Ministarstvo, sada Ministarstvo kapitalnih ivesticija, Direktorat za željeznice i Uprava za željeznice u saradnji sa Ministarstvom finansija, a sve u skladu sa strateškim dokumentima Vlade, kojima je definisan dalji razvoj željezničke infrastrukture”, navedeno je iz kompanije.

Sada, kako su saopštili, na naplatu dolaze rate od ukupno dva miliona eura iz kredita za rekonstrukciju i modernizaciju željezničke infrastrukture, a za koje je Vlada dala garancije.