Direktori CEDIS-a pred smjenu bi da podijele 316.000 eura

Poziv za rješavanje stambenih pitanja samo za članove menadžmenta i “zaposlenih od posebnog značaja” raspisan 4. februara i traje do 19. februara, a nakon toga je Skupština akcionara posle koje se smjenjuje bord

8641 pregleda 39 reakcija 18 komentar(a)
Menadžeri i zaslužni u prednosti u odnosu na ostale radnike: Sjedište CEDIS-a, Foto: CEDIS
Menadžeri i zaslužni u prednosti u odnosu na ostale radnike: Sjedište CEDIS-a, Foto: CEDIS

Izvršni direktor Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) Zoran Đukanović raspisao je 4. februara poziv za rješavanje stambenih pitanja članova menadžmenta CEDIS-a i “drugih zaposlenih od posebnog značaja”.

Rok za dostavljanje prijava je 19. februar, dok se razrješenje sadašnjeg menadžmenta CEDIS-a može očekivati nakon 25. februara za kada je zakazana Skupština akcionara Elektroprivrede, čije je CEDIS povezano preduzeće.

Prema podacima iz poziva, biće ukupno podijeljeno 316 hiljada eura, a pravo na novac imaju samo članovi menedžmenta i “drugi zaposleni od posebnog značaja”, koji nemaju rješeno stambeno pitanje ili imaju “neadekvatan stan”.

Sličan poziv za podijelu stambenih kredita prije nekoliko dana je pokrenut i u Željezničkoj infrastrukturi, gdje je Vlada pokrenula postupak za smjenu Odbora direktora

“Vijesti” su juče kompaniji poslale pitanja na osnovu čega je donijeta odluka o objavljivanju poziva, zbog čega je sada raspisan ovaj poziv kada se uskoro očekuje imenovanje novog menadžmenta, zašto je poziv predviđen samo za članove menadžmenta i “zaposlene od posebnog interesa”, kao i ko su “zaposleni od posebnog interesa”.

Iz kompanije nijesu odgovorili na pitanja.

Poziv nije objavljen na sajtu kompanije.

Đukanović se u dostupnom pozivu poziva na Pravilnik o rješavanju stambenih potreba zaposlenih iz novembra prošle godine, kao i na Odluku o utvrđivanju sredstava za rješavanje stambenih potreba koja je donijeta istog dana kada je i raspisan ovoj poziv 4. februara.

Izbor Odbora i direktora

CEDIS je društvo sa ograničenom odgovornošću, čiji je jedini vlasnik Elektroprivreda, a zadužen je za održavanje niskonaponske mreže.

Prema Statutu kompanije, ovlašćenja Skupštine akcionara CEDIS-a ima Odbor direktora EPCG i on imenuje Odbor direktora CEDIS-a koji zatim bira izvršnog direktora.

Postojeći Bord direktora EPCG ne priznaje odluku Vlade o zakazanoj Skupštini akcionara već su juče zakazali svoju za 16. mart, takođe sa istim dnevnim redom o svojoj smjeni i izboru novih članova.

Godišnja dobit CEDIS-a, razlika između prihoda i troškova, postaje profit EPCG od čega oko 90 odsto pripada državi. To znači da povećanje troškova CEDIS-a smanjuje mogući prihod države.

Sličan poziv za podijelu stambenih kredita prije nekoliko dana je pokrenut i u Željezničkoj infrastrukturi (ŽICG), gdje je Vlada takođe pokrenula postupak za smjenu odbora direktora.

U ŽICG dobitnici kredita imaju obavezu da vrate svega 20 odsto dobijenog novca.

”Skandalozna akcija”

Demokratska Crna Gora saopštila je juče da imaju dokaze o, kako su je nazvali, skandaloznoj akcji, stambenog zbrinjavanja menadžmenta CEDIS-a pred kraj njegovog mandata.

“Na dokumentima se vidi kako, po hitnom postupku, sprovode javni poziv koji, kako piše, dostavljaju mejlom samo onima kojima treba da se dodijele stanovi. Ovom akcijom je, još jednom, zavučena ruka u džep svih građana Crne Gore i iz njega izvučeno 320.000 eura”, dodaju Demokrate.

Navode da se pritom ističe da se stanovi dodjeljuju zaposlenima sa posebnim zaslugama, “pri čemu se ne zna ko te zasluge utvrđuje, a teško je odoljeti zaključku da je riječ o zaslugama za DPS.”

“Kao da je bilo malo čerupanja za sve ove godine, hoće i u posljednjem mjesecu mandata da se dodatno obezbijede. Posebno su skandalozni uslovi za dobijanje stana gdje je navedeno da je lice rukovodilac ili zaposleni na radnom mjestu od značaja za poslodavca i da je svega dvije godine na toj poziciji. O kakvoj je neviđenoj bahatosti riječ neka ilustruje samo podatak da zaposleni sa po 35 godina radnog staža nemaju pravo na stan, ali imaju rukovodioci nakon samo dvije godine. Valjda je sada jasno da je ovo centar iz kojeg se ispisuju grafiti na džamijama, da se ne bi vidjelo kako se dodjeljuju stanovi lojalnim rukovodiocima”, zaključuju iz Demokrata.

Zaslužni će “morati” da vrate samo 20 odsto novca

Prema Pravilniku o rješavanju stambenih potreba zaposlenih koji je do sada važio u CEDIS-u, pravo na stambeni kredit imaju samo zaposleni koji u toj kompaniji rade duže od deset godina, “osim zaposlenih koji obavljaju poslove od posebnog značaja za društvo” jer je za njih ta granica smanjena na svega dvije godine.

U zavisnosti od staža i drugih uslova i zasluga za kompaniju, iznos koji korisnik treba da vrati može iznositi svega 25 odsto od dodijeljenog iznosa.

Na primjer oko menadžer i “zaslužni” dobiju 100.000 eura može im se izračunati da treba da vrate svega 25 hiljada.

Taj iznos može biti i dodatno smanjen za 20 odsto, ako korisnik odluči da odmah vrati cijeli iznos obaveze. To znači da ako korisnik dobije 100.000 hiljada uz obavezu da vrati 25.000, već sjutra može sjutra vratiti dogovoreni iznos umanjeno za 20 odsto što bi bilo 20.000 eura, a čisto mu ostaje 80.000.

Već narednog dana može dati otkaz ili biti razrješen funkcije.

Ukoliko se odluče da iznos dogovoren za vraćanje isplaćuju na rate, to mogu, prema Pravilniku, uraditi na 20 godina uz kamatu od 1,5 odsto.

CEDIS: Ova praksa nije tajna, postoji godinama, plaća se iz profita kompanije

Nakon što je juče objavljeno saopštenje Demokrata, reagovali su iz CEDIS-a, navodeći da su na prethodnim konkursima dijelili stambene kredite i radnicima, odnosno da su za četiri godine podijelili 214 stambenih kredita od čega su “samo 32 zaposlenima koji su na radnim mjestima od značaja za poslodavca”.

“Ova praksa ne predstavlja nikakvu tajnu ‘koju treba otkriti’, već višedecenijsku praksu sistema iz kojeg je CEDIS proistekao, kao i praksu najboljih crnogorskih konpanija, ali i neprofitnih institucija kao sto je Univerzitet, sudovi isl. Stambene potrebe se ne rješavaju ‘iz džepa građana’ već iz višemilionskog profita kompanije, a za dobar rezultat poslovanja je, između ostalog, zaslužan i menadžment, kao i svaki zaposleni. Čudno je i da se u navedenoj objavi spominje da se radi o posljednjem mjesecu mandata menadžmenta, jer menadžment o tome nije obaviješten, a svoje obaveze prema zaposlenima će, kao i do sada, do zadnjeg dana mandata (kad god to bilo) izvršavati u skladu sa zakonom i internim aktima drustva”, naveli su iz CEDIS-a ne precizirajući zbog čega se ovaj konkurs odnosi samo na članove menadžmenta i “zaslužne”.

Bonus video: