Ulcinj: Potpisan ugovor o zakupu zemljišta na lokalitetu Šas

Bokan je kazao da je zadovoljan zaključivanjem ugovora, objašnjavajući da se time kreće u realizaciju planova kompanije vezanih za širenje poslovanja na oblast poljoprivredne proizvodnje, ali i turizma
374 pregleda 3 komentar(a)
Milutin Simović, Foto: Gov.me/B.Ćupić
Milutin Simović, Foto: Gov.me/B.Ćupić
Ažurirano: 18.12.2017. 20:28h

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović i predsjednik Odbora direktora kompanije Voli, Dragan Bokan, potpisali su danas ugovor o zakupu poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na lokalitetu Šas, na kome se planira proizvodnja voća i povrća.

Iz Ministarstva su saopštili da se radi o 69 hektara zemljišta u državnoj svojini koje je Vlada, odnosno Komisija za valorizaciju poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, ponudila u zakup, putem tendera, na period od 15 godina, uz mogućnost produženja na još 15 godina.

„Kompanija Voli, prema ugovoru, planira da zasnuje proizvodnju nara, limuna, mandarine i pomorandže, kao i povrća, dijelom na otvorenom polju, a dijelom u plastenicima. Visina planirane investicije iznosi 1,5 miliona eura, a predviđeno je otvaranje 20 stalnih radnih mjesta i znatno veći broj sezonskih radnika“, navodi se u saopštenju.

Bokan je kazao da je zadovoljan zaključivanjem ugovora, objašnjavajući da se time kreće u realizaciju planova kompanije vezanih za širenje poslovanja na oblast poljoprivredne proizvodnje, ali i turizma.

„Imali smo informaciju da će više zainteresovanih konkurisati za zakup, ali pokazalo se da je Voli ipak imao najviše hrabrosti da se angažuje i investira u ovaj značajan projekat”, poručio je Bokan.

On je naveo da je Voli, uz ponudu na tender, dostavio investicioni program u trajanju od tri godine, u kojem je bilo planirano godišnje ulaganje od 1,5 miliona eura, ali da je već sada jasno da projekat zahtjeva visočije investicije i da će uložiti znatno više sredstava u zasnivanje zasada, kupovinu potrebne mehanizacije i izgradnju plastenika.

“Sa ovim projektom želimo da podstaknemo i damo dodatnu vrijednost i snagu poljoprivrednoj proizvodnji. Želimo da pokažemo da se u Crnoj Gori može postići još više kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja. Ovo može da bude pilot projekat i poruka za sve ostale individualne proizvođače i kompanije u Crnoj Gori, da se okrenu poljoprivrednoj proizvodnji i smanjenju deficita u toj oblasti”, poručio je Bokan.

On je kazao da Voli, posebno nakon izgradnje LDC centra, ima kapaciteta da uspješno realizuje ovaj projekat, ali i saradnju sa drugim proizvođačima.

Bokan je pozvao ostale investitore da u partnerstvu sa Volijem, ili samoinicijativno, zasnuju nove poljoprivredne zasade, a da je Voli raspoložen da otkupljuje i pomogne u plasmanu.

Simović je kazao da se potpisivanjem ugovora, koje je organizovano tokom njegove radne posjete Ulcinju, planira valorizacija plodnog zemljišta koje nije korišćeno 40 godina, a u cilju povećanja proizvodnje, stvaranja nove vrijednosti i novih radnih mjesta.

„Posebno raduje najava Volija da će biti podsticaj za sve proizvođače na ovom prostoru, ne samo u smislu transfera tehnologija proizvodnje, već i garantovanog otkupa poljoprivrednih proizvoda sa ovog i šireg prostora, i to proizvoda koji će imati kvalitet i cjenovnu konkuretnost”, kazao je Simović.

U Crnoj Gori, kako je naveo, “nemamo više pravo, niti komfor, da gledamo neobrađeno poljoprivredno zeljište”.

“To je potreba naše ekonomije, i svih domaćina koji imaju zemljište, a ne obrađuju ga. Mislim i na privatno, a još više na državno poljoprivredno zemljište”, poručio je Simović.

Komisija za valorizaciju poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu je već danas objavila novi oglas za zakup 150 hektara na lokalitetu Vranovići u Kotoru, a narednih dana će biti objavljeni tenderi za još dva lokaliteta, u Opštini Ulcinj i Podgorici.

Simović je u Ulcinju obišao i početak radova na regulaciji desnog rukavca rijeke Bojane, radove na izgradnji nove riblje pijace, kao i Port Milenu gdje je planirana izgradnja ribarske luke.

“Došli smo u Ulcinj, ne da opisujemo probleme, nego da konkretno i sa već definisanim odgovorima i finansijskim konstukcijama rješavamo probleme koji duže vremena egzistiraju na području Ulcinja, kroz partnersku saradnju Vlade i lokalne samouprave, i uz inicijativu sa nivoa privatnog sektora”, kazao je Simović.

Na sastanku Simovića i njegovih saradnika iz Uprave za vode i Ministarstva poljoprivrede sa predsjednikom Opštine Nazifom Cunguom i njegovim saradnicima, bilo je riječi o svim započetim i mogućim projektima značajnim za dalji razvoj Ulcinja, na bazi iskorišćavanja potencijala u oblastima poljoprivrede i ribarstva, i njihove valorizacije kroz turizam.

„Konstatovano je da će u tom pravcu veliki doprinos dati realizacija započetih projekata na unaprijeđenju saobraćajne i druge infrastrukture, sa posebnim naglaskom na glavnu saobraćajnicu Ulcinj – Vladimirske Krute“, dodaje se u saopštenju.

Simović je obišao početak radova na račvi ušća rijeke Bojane, u cilju regulacije desnog rukavca koji predstavljaju i početak realizacije projekta dugoročnog rješavanja problema.

„Tokom ove godine koja je bila hidrološki specifična, imali smo upozoravajuću situaciju. Nedavno realizovana mjerenja protoka pokazala su da je Bojana imala proticaj svega tri osto, iako je po međudržavnom sporazumu o upravljanju između Albanije i Crne Gore definisano da tim rukavcem protiče 25 odsto ukupnog toka“, objasnio je Simović.

Problem je, kako je dodao, na račvi, i traje više godina.

"Postoji opasnost da se izgubi prirodni i turistički dragulj – Ada Bojana“, kazao je Simović i dodao da je za taj projekat iz budžeta za ovu godinu opredijeljeno 400 hiljada eura, sa namjerom da se finansiranje i radovi nastave u narednim godinama.

Na potrebu jednako odgovornog odnosa i zajedničke akcije, Simović je ukazao i prilikom obilska Port Milene, navodeći da je važno obezbijediti sanaciju kanala i stvoriti pretpostavke za njegovu valorizaciju, posebno u dijelu zadovoljenja potreba ribara, ali i turističke privrede.

U razgovoru sa ribarima razmotrene su ideje i dogovoreno da se za početak napravi hitna intervencija produbljivanja kanala, kako bi se obezbijedila bolja veza sa morem i omogućio ulazak ribarskih čamaca u Port Milenu.

U narednom periodu trebalo bi da bude realizovan i projekat izgradnje ribarske luke, ispod rta Đerani.

„Izgradnja ribarske luke je važna za podsticaj razvoja sektora ribarstva. Dogovorili smo da se radi projekat za 40 vezova, sa potrebnom obalnom infrastruturom mjesta prvog iskrcaja. Ministarstvo poljoprivrede je već napravilo pretpostavke da se projekat realizuje u saradnji sa turskom agencijom TIKA”, saopštio je Simović.

Ukoliko bude potrebe, dio sredstava može se obezbijediti i kroz projekat MIDAS koji se realizuje sa Svjetskom bankom (SB), u kome je značajan dio sredstava namijenjen ribastvu.

Simović je precizirao da je procjena vrijednosti projekta oko 500 hiljada eura.

Simović je obišao radove na izgradnji riblje pijace, projekta vrijednog 45 hiljada eura, koji zajedno realizuju Ministarstvo poljoprivrede i Opština Ulcinj, sa Vladom Norveške, sa ciljem da se ribarima omogući adekvatno mjesto prve prodaje, ali i stvore uslovi za bolju kontrolu prometa svježe ribe.

„Očekujem da će ulcinjski ribari do kraja februara imati na raspolaganju moderan objekat koji će zadovoljavati sve standarde prodaje ribe, a što će zajedno sa ribarskom lukom, gdje će biti mjesto prvog iskrcaja, dati mogućnost kontrole tržišta, posebno u dijelu nelegalnog izlova ribe i posebno nedozvoljenim alatima i napravama”, poručio je Simović.

Bonus video: