Odbor EPCG traži od Jovanića zabranu smjene direktora, a ministar Bojanić pečat

Nakon što Skupština akcionara izabere Odbor direktora EPCG, bord nakon imenovanja može razriješiti izvršnog direktora EPCG, imenovati vršioca dužnosti i raspisati javni konkurs za izbor direktora. Nakon toga bi moglo doći do promjena i na drugim pozicijama u menadžmentu kompanije

8875 pregleda 12 komentar(a)
Kada će Skupština?: Sjedište EPCG u Nikšiću, Foto: Ivan Petrušić
Kada će Skupština?: Sjedište EPCG u Nikšiću, Foto: Ivan Petrušić

Odbor direktora Elektroprivrede podnio je zahtjev predsjedniku Privrednog suda Blažu Jovaniću za izricanje privremene mjere zabrane održavanja Skupštine akcionara zakazane za 25. februara na kojoj su tačke dnevnog reda njihova smjena i izbor novih članova, saznaju “Vijesti”.

Istovremeno je nadležno Ministarstvo kapitalnih investicija podnijelo zahtjev Privrednom sudu za izricanje privremene mjere kojom bi upravi Elektroprivrede bilo zabranjeno korišćenje pečata, zbog sumnji u nezakonite isplate, dodijele donacija, privilegovanih kredita..., do čega tvrde da dolazi posljednjih dana i mjeseci.

Jovanić će o oba zahtjeva morati da odluči u narednih nekoliko dana, kao i da saopšti obrazloženje.

Vlada kao vlasnik skoro 99 odsto akcija zakazala je ovu Skupštinu, nakon što je prethodno odbor direktora nije zakazao na njen zahtjev. Odbor direktora ne priznaje legalnost ove Skupštine jer, kako su saopštili, smatraju da je Vlada morala ostaviti rok od 30 dana da je zakažu, pa još 30 dana da se ona održi. Zbog toga je Odbor direktora EPCG zakazao “svoju” Skupštini akcionara za 16. mart.

Odbor direktora EPCG je ranije saopštio da oni kao ni administrativni radnici te kompanije neće učestvovati u radu Skupštine zakazane za 25. februara. Ministar za kapitalne investicije Mladen Bojanić ranije je kazao da će se Skupština održati 25. februara, a članove odbora direktora je optužio za opstrukcije kako bi još mjesec ostali na poslu i na funkcijama bili tokom kampanje za lokalne izbore u Nikšiću koji se održavaju 14. marta.

Nakon što Skupština akcionara izabere Odbor direktora EPCG, bord nakon imenovanja može razriješiti izvršnog direktora EPCG, imenovati vršioca dužnosti i raspisati javni konkurs za izbor direktora. Nakon toga bi moglo doći do promjena i na drugim pozicijama u menadžmentu kompanije.

EPCG je vlasnik i zavisne kompanije Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS), u kojem bi takođe moglo doći do promjena nakon što EPCG preuzme novi odbor.

Bojanić je krajem januara, kada je Vlada zakazala Skupštinu akcionara, pozvao zainteresovane za članstvo u Odboru direktora EPCG da biografije pošalju ministarstvu.

Bonus video: