Ministarstvo poljoprivrede: Crna Gora ima potencijala za razvoj ribarstva

„Cilj je da omogućimo sektoru ribarstva da pruži realno mogući doprinos nacionalnoj ekonomiji, uz otvaranje novih radnih mjesta, postizanje boljeg statusa ribara, obezbjeđivanje dodate vrijednost i turističkoj ponudi”, naveli su iz Direktorata za ribarstvo
333 pregleda 3 komentar(a)
Ribe, Foto: Shutterstock
Ribe, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.12.2017. 13:25h

Crna Gora ima potencijala za razvoj ribarstva, saopštili su iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i dodali da ulažu velike napore u stvaranje efikasnog i konkurentnog ribarskog sektora, koji će biti spreman za tržište Evropske unije (EU).

Predstavnici Direktorata za ribarstvo u Ministarstvu poljoprivrede kazali su agenciji Mina-business da je taj sektor u Crnoj Gori nego u drugim mediteranskim zemljama, ali da ima poseban ekonomski, ekološki, sociološki i kulturološki značaj.

Oni su naveli da se najveći dio ribarstva odnosi na obalni ili mali privredni ribolov, koji se vjekovima obavlja na specifičan način. U Direktoratu smatraju da je taj oblik ribarstva, imajući u vidu tako dugu tradiciju, neophodno sačuvati i njegovati za buduće generacije, kao izraz prepoznatljivosti i specifičnosti crnogorskog ribarstva.

“Država ulaže velike napore da bi na putu dostizanja potrebnih standarda, metodama dobrog planiranja i sprovođenja mjera za zaštitu i očuvanje resursa mora, podrškom registrovanim ribarima u poboljšanju uslova rada i njihovoj bezbjednosti na plovilima, gledano dugoročno, stvorila efikasan i konkurentan ribarski sektor koji će biti spreman za tržište EU”, rekli su predstavnici Direktorata.

Oni smatraju da su potencijali za razvoj ribarstva značajni, imajući u vidu da se u Crnoj Gori mnogo manje koriste dragocjeni riblji resursi nego u ostalim zemljama Mediterana.

„Cilj je da omogućimo sektoru ribarstva da pruži realno mogući doprinos nacionalnoj ekonomiji, uz otvaranje novih radnih mjesta, postizanje boljeg statusa ribara, obezbjeđivanje dodate vrijednost i turističkoj ponudi”, naveli su iz Direktorata.

Oni su kazali da vjeruju da će se sektor ribarstva, planskim i postepenim rješavanjem problema i unaprijeđenjem uslova za poslovanje ribara, učiniti efikasnim i da će djelatnost ulova ribe doživjeti ekonomsku opravdanost.

Ministarstvo poljoprivrede, kako su dodali, duži niz godina, kroz mjere podrške iz budžeta, međunarodne projekte i uz pomoć EU, podržava modernizaciju ribarske flote, uvođenje potrebnih standard i podizanje nivoa proizvodnje u marikulturi.

„I u narednom periodu će se značajno ulagati u razvoj ribarske flote i poboljšanje standarda bezbjednosti plovidbe i uslova rada, infrastrukturu i očuvanje higijenskih i zdravstvenih standarda na ribolovnim plovnim objektima u cilju dostizanja nivoa ribarstva koji je prepoznat u EU”, saopštili su iz Direktorata.

Oni su naveli i da sredstva koja se kroz Agrobudžet opredjeljuju za razvoj sektora ribarstva svake godine rastu, a kreiraju se i nove mjere za dodatno poboljšavanje uslova za rad.

“U prošloj godini su opredjeljena sredstva 16 odsto veća u odnosu na 2015, a u ovoj čak 47 odsto veća nego prije dvije godine. Sredstva su podijeljena kroz šest javnih poziva, a pomoć je iznosila do 50 odsto od ostvarene investicije podržane kroz javni poziv”, precizirali su iz Ministarstva.

Oni su kazali da je ribarima osim finansijske pomoći, koja je u ovom momentu ključna, omogućena razmjena znanja i iskustava u vidu studijskih posjeta i obilazaka država članica EU, koja će im pomoći da unaprijede znanja i tehnike rada u cilju poboljšanja efikasnosti i razumijevanja promjena neophodnih na putu ka EU.

U Direktoratu smatraju da je evidentan napredak u odnosu na raniji period, kada Crna Gora nije bila intezivna u pregovorima sa EU, a prije svega u modernizaciji ribolovne flote i poboljšanju uslova za rad. Pojačana je, kako su dodali, i saradnja u kontroli ribolovnih aktivnosti, a time i u očuvanje resursa.

Predstavnici Direktorata su saopštili da će, pristupanjem Crne Gore EU, sektor ribarstva imati značajne benefite i olakšice koje će se ogledati u lakšem poslovanju firmi i fabrika, s obzirom na to da će biti ukinute carinske i druge administrativne barijere, a biće omogućen i ravnopravan pristup jedinstvenom tržištu za crnogorske proizvode.

“Pristupanjem EU, Crna Gora će dobiti i ravnopravan položaj u smislu direktnog plasiranja proizvoda ribarstva na tržnice širom EU”, kazali su iz Direktorata.

Oni su dodali da će kroz Evropski fond za pomorstvo i ribarstvo biti omogućeno finansiranje ili sufinansiranje različitih investicija u ribarskom sektoru, što će znatno olakšati sprovođenje niza tehničkih mjera u ribarstvu.

Iz Direktorata su objasnili da će biti omogućeno povezivanje proizvođača sa onima u ostalim državama članicama, a preduslov za to je dobra organizacija sektora i uspostavljanje odgovarajućih organizacija.

“Jedan od očekivanih benefita je efikasnija kontrola i nadzor ribolovnih aktivnosti, čime se direktno osigurava dugoročna održivost resursa. Isti proces će osigurati i bolju sljedljivost proizvoda ribarstva na tržištu, a time i bolju i potpuniju informaciju potrošačima”, saopštili su iz Direktorata.

Predsjednik Internacionalne panevropske unije, Alain Terrenoire, je, govoreći o tome koje će benefiti ribari osjetiti kada Crna Gora postane članica EU, rekao da će to biti otvoreno i slobodno tržište, bez granica.

„Za male države poput Crne Gore je veoma važno da osiguraju da nema granica, ne samo sa komšijama, već i sa cijelom Evropom”, kazao je Terrenoire agenciji Mina-business.

On je dodao da to znači veliko tržište u istoj organizaciji, sa istim pravilima za sve.

Bonus video: