sjednica će biti održana 16. marta

Sud produžio vlast Odboru EPCG za još 20 dana

Predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić zabranio Skupštinu akcionara o smjeni Odbora direktora zakazanu za 25. februar

5927 pregleda 7 komentar(a)
Predstavnici bivše vlasti u Odboru direktora na funkcijama i u toku izborne kampanje u Nikšiću: Sjedište EPCG, Foto: Ivan Petrušić
Predstavnici bivše vlasti u Odboru direktora na funkcijama i u toku izborne kampanje u Nikšiću: Sjedište EPCG, Foto: Ivan Petrušić

Skupština akcionara državne Eelektroprivrede (EPCG) neće biti održana 25. februara, kako je to tražila Vlada - vlasnik 99 odsto akcija, odlučio je predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić.

Prihvatio je argumente Odbora direktora EPCG da je u zahtjevu Vlade za vanrednu Skupštinu akcionara, na kojoj bi bio smjenjen postojeći i izabran novi Odbor direktora, bilo proceduralnih propusta.

Zbog toga će se Skupština akcionara sa istim dnevnim redom održati 16. marta, kada je zakazao bord EPCG, tako da je postojeća uprava kompanije ovom odlukom dobila još 20 dana vlasti.

Bojanić: Blažo uvažio Jovanića u susret izborima

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić juče je ocijenio da je i pravnim laicima jasno da je “u ovom farsičnom postupku Blažo uvažio sugestije Jovanića, a sve u funkciji predstojećih izbora u Nikšiću”.

Povezani članci

23. Februar 2021.

Bojanić: Privredni sud pokazao privrženost DPS-u

“Privredni sud je i ovaj put pokazao bespogovornu privrženost Demokratskoj partiji socijalista (DPS). Bez obzira što je odložena smjena članova Odbora direktora EPCG do 16. marta, zadovoljan sam ovakvim rješenjem. Cijenim da je ova transparentna zarobljenost Privrednog suda dokaz više da ovo društvo mora, uz promjene u Tužilaštvu, što prije krenuti u promjenu ‘trulih dasaka’ u sudskim instancama”, poručio je Bojanić.

Iz kabineta predsjednika Privrednog suda juče je saopšteno da je ova odluka o prihvatanju predloga EPCG da se izricanjem privremene mjere zabrani održavanje Skupštine akcionara donijeta 22. februara.

Privredni sud nije ni na svom sajtu objavio ovu odluku niti njeno obrazloženje, već je samo postavio šturo saopštenje.

U saopštenju se, osim navoda da je Skupština akcionara zakazana za 25. februar zabranjena, navodi da je Vlada dužna EPCG da nadoknadi troškove postupka u iznosu od 261,5 eura u roku od 8 dana kao i da u najmanje dva štampana medija mora da odbjavi da je otkazana.

Zahtjev

Iz Vlade su ranije saopštili da su oni 25. decembra uputili zahtjev EPCG da zakaže vanrednu Skupštinu akcionara i da su odluku od zakazivanju morali donijeti u roku od 30 dana, a kako se to nije desilo krajem januara su zakazali Skupštinu kao akcionari 99 odsto akcija.

Iz EPCG su tvrdili da su oni zahtjev dobili 11. januara, kao i da prema zakonu imaju 30 dana da donesu odluku o datumu sjednice, ali i da ni nakon isteka tog roka Vlada kao akcionar nema pravo da zakaže sjednicu već da se mora obratiti Privrednom sudu i da tek nakon što sud potvrdi da je Odbor EPCG prekršio zakon zbog nezakazivanja, mogu zakazati svoju.

Bojanić je nedavno kazao je da je EPCG namjerno kasnila sa zavođenjem zahtjeva Vlade u svojim knjigama da bi što duže bili na funkcijama i kako bi te funkcije koristili u predizbornim aktivnostima u Nikšiću, sjedištu EPCG, gdje se izbori održavaju 14. marta.

Ministarstvo je tražilo od Privrednog suda izricanje privremene mjere kojom bi se Odboru direktora i izvršnom direktoru zabranila upotreba pečata, zbog više spornih odluka o poslovima i isplatama novca u posljednje vrijeme, a u saopštenju suda se ovaj zahtjev ne pominje.

Iz EPCG juče nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” o odluci suda i da li će se Skupština akcionara sa istim dnevnim redom održati 16. marta, već su najavili da će se oglasiti danas.

U Održavanju zakazali skupštinu tri dana nakon zahtjeva Vlade

Da se promjene u državnim kompanijama mogu desiti i bez zatezanja, pokazuje primjer državne kompanije Održavanje željezničkih voznih sredstava (OŽVS), bivšeg dijela jedinstvene Željeznice Crne Gore.

U njihovom materijalu, objavljenom na sajtu Montenegroberze, navodi se da je ministar Bojanić 5. februara Odboru direktora ove kompanije uputio zahtjev za održavanje vanredne Skupštine akcionara na kojoj bi bio smjenjen Odbor direktora i izabran novi. Ovaj odbor nije čekao da dođe 30 dana, već je tri dana od dobijanja zahtjeva - 8. februara imao sjednicu i donio odluku o zakazivanju tražene Skupštine akcionara za 15. mart.

I u ovoj kompaniji, kao i u EPCG, članovi odbora su predstavnici bivše vlasti.