Kompanija u posljednje tri godine ostvarila dobit od oko 100 miliona eura

EPCG: Skupština o smjeni borda biće 16. marta, kompanija postigla velike rezultate

"Odbor je na ovaj način, kako je i ranije obaviještena i Vlada i nadležno Ministarstvo, u zakonskom roku sazvao vanrednu Skupštinu akcionara dok će u međuvremenu, u što većem obimu, saldirati poslovnu 2020. godinu i rezultate rada Društva što je i obaveza Odbora kao organa upravljanja", kazali iz EPCG

11876 pregleda 18 komentar(a)
EPCG, Foto: Ivan Petrušić
EPCG, Foto: Ivan Petrušić

Iz Elektroprivrede je saopšteno da će se Skupština akcionara kompanije o razrješenju članova Odbora direktora i izboru novih održati 16. marta. Oni navode da je ta sjednica zakazana u skladu sa zahtjevom Vlade Crne Gore od 11. januara 2021. godine, dok su iz Vlade tvrdili da su oni taj zahtjev poslali 25. decembra i da je Skupština trebala da se održi don 25. februara.

"Odbor je na ovaj način, kako je i ranije obaviještena i Vlada i nadležno Ministarstvo, u zakonskom roku sazvao vanrednu Skupštinu akcionara dok će u međuvremenu, u što većem obimu, saldirati poslovnu 2020. godinu i rezultate rada Društva što je i obaveza Odbora kao organa upravljanja. Odbor navodi još jednom, o čemu je više puta činjenično informisana i Vlada i nadležno Ministarstvo, da je zakazana Skupština za 25. februar od strane Vlade bila u suprotnosti sa odredbama člana 135 i 152 Zakona o privrednim društvima što je u krajnjem potvrđeno i jučerašnjim rješenjem Privrednog suda", saopštili su juče iz EPCG.

Privredni sud je prije dva dana donio odluku kojim je poništena odluka Vlade o zakazivanju Skupštine akcionara od 25. februara.

"Odbor je konstatovao da u prva dva mjeseca 2021. godine kompanija bilježi izuzetno dobre poslovne rezultate te da je posljednje tri godine EPCG ostvarila izvanredan rezultat i najbolji od postojanja kompanije. Odbor je naglasio uspjeh i profesionalni rad menadžmenta a kao najbolja potvrda dobrog poslovanja je to da je Kompanija u posljednje tri godine ostvarila dobit od oko 100 miliona eura te da je EPCG grupa u tom periodu u državni budžet uplatila oko 260 miliona eura. I pored mnogih izazova, naročito u periodu pandemije, menadžment je odradio ogroman i odgovoran posao u modernizaciji postojećih proizvodnih objekata. Kompanija je afirmisana na tržištu Jugoistočne Evrope a ojačana je međunarodna saradnja sa svim referentnim energetskim i finansijskim institucijama. Time su ispunjeni svi potrebni uslovi da Kompanija funkcioniše u skladu sa potrebama i zahtjevima savremenog doba, navodi Odbor direktora EPCG. Odbor je zaključio da je Kompanija potpuno finansijski stabilna, likvidna i spremna za dalji nastavak intenzivnog razvoja i investicije kroz definisani strateški koncept proizvodnje električne energije uz kontinuirano povećanje učešća obnovljivih izvora energije i izgradnje novih hidro, vjetro i solarnih elektrana", saopštili su iz EPCG.

Navedeno je da su se "članovi Odbora EPCG zahvalili menadžmentu i zaposlenima na izuzetnoj saradnji u nadi da će i novi članovi Odbora, u narednom periodu, nastaviti sa podrškom ambicioznih investicija i realizacijom strateški važnih projekata ne samo za EPCG nego i za elekto-energetski sistem i državu Crnu Goru".