Uplaćeni kapital "ToMontenegro" uvećan na 19 miliona eura

Na sjednici, između ostalog, utvrđeni pravilnici o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji ministarstava ekonomskog razvoja, vanjskih poslova i kapitalnih investicija

18235 pregleda 18 komentar(a)
Sa sjednice Vlade, Foto: Vlada Crne Gore
Sa sjednice Vlade, Foto: Vlada Crne Gore

Vlada Crne Gore na današnjoj sjednici donijela je odluku da se uplaćeni kapital avio-kompanije "ToMontenegro" uveća na 19 miliona eura.

"Vlada je donijela Odluku o izmjeni Statuta Društva sa ograničenom odgovornošću za transport putnika i robe u vazdušnom saobraćaju „To Montenegro“. Izmjenom se Statut usklađuje sa Odlukom o odobrenju uplate sredstava Društvu sa ograničenom odgovornošću za transport putnika i robe u vazdušnom saobraćaju „ToMontenegro“, kojom se osnovni i uplaćeni kapital Društva uvećava i iznosi 19.000.000,00 eura", saopšteno je iz Vlade.

Osnovni kapital kompanije je ostao na 30 miliona, dok je uplaćeni povećan sa četiri na 19 miliona eura.

Vlade je na 12. sjednici, kojom je predsjedavao premijer Zdravko Krivokapić, usvojila Informaciju o potrebi potpisivanja Okvirnog sporazuma o TRADUKI - Projektu za podršku i posredovanje u realizaciji prevodilačkih projekata u Jugoistočnoj Evropi za period 2021-2023. godine i prihvatila tekst Okvirnog sporazuma.

"TRADUKI je evropska mreža za književnost i knjige sa sjedištem u Berlinu, u kojoj učestvuju Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo, Lihtenštajn, Republika Sjeverna Makedonija, Njemačka, Rumunija, Slovenija, Srbija i Švajcarska Konfederacija. Mreža podržava razmjenu između država učesnica programom podrške prevođenju beletristike, savremene stručne literature i književnosti za djecu i mlade XX i XXI vijeka. Godišnja kontribucija za članstvo iznosi 10.000 eura i obezbjeđuje se godišnjim budžetom", naveli su iz Vlade.

Ističu da je, imajući u vidu činjenicu da je Okvirni sporazum prestao da važi 31. decembra 2020. godine, neophodno potpisivanje novog za naredni trogodišnji period (2021-2023), kako bi za crnogorske pisce, prevodioce i izdavače i dalje bio obezbijeđen pristup toj referentnoj evropskoj mreži. Godišnji fond kojim TRADUKI raspolaže iznosi 620.000 eura, a raspoređuje se izabranim učesnicima konkursa koji se tematski objavljuju za prevođenje, učešće u programima saradnje i mobilnosti unutar zemalja članica, kao i prezentacije i promocije na referentnim regionalnim i evropskim sajmovima knjiga i drugim književnim manifestacijama.

Vlada je dala saglasnost na predloge odluka o naknadi za urbanu sanaciju opština Ulcinj i Šavnik.

Utvrđeni su pravilnici o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji ministarstava ekonomskog razvoja, vanjskih poslova i kapitalnih investicija.

Vlada je usvojila i Informaciju o potrebi obezbjeđivanja finansijskih sredstava iz Tekuće budžetske rezerve za potrebe eksproprijacije u vezi izgradnje zajedničkog graničnog prelaza „Vraćenovići – Deleuša” i graničnog prelaza „Ranče”. U tom kontekstu, Vlada je dala saglasnost za korišćenje sredstava Tekuće budžetske rezerve u ukupnom iznosu od 247.884,00 eura, za potrebe eksproprijacije radi izgradnje navedenih graničnih prelaza, dodaje se u saopštenju.

Usvojena je Informacija o projektnoj prijavi Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i glavne kanalizacione mreže u Podgorici (faza II), pripremljenoj za podnošenje u okviru VI poziva Zapadnobalkanskog investicionog okvira za sufinansiranje investicija.

Bonus video: