Odbor protiv parlamentarne istrage o zaduženju

Nije podržan ni amandman kojim se dodatno tražilo da se otvori i parlamentarna istraga o kupovini dva aviona za novu avio-kompaniju "To Montenegro" za 21 milion eura

8933 pregleda 7 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Screenshot
Sa sjednice, Foto: Screenshot

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet nije podržao predlog odluke o otvaranju parlamentarne istrage i formiranju Anketnog odbora radi prikupljanja informacija i činjenica o postupanjima koja se odnose na rad državnih organa u vezi sa zaduženjem Crne Gore po osnovu emitovanja obveznica u iznosu od 750 miliona eura.

Protiv usvajanja odluke bilo je sedam poslanika vladajuće koalicije, dok je šest poslanika iz opozicionih klupa bilo za.

Uz to nije nije podržan amandman kojim se dodatno tražilo da se otvori i parlamentarna istraga o kupovini dva aviona za novu avio-kompaniju "To Montenegro" za 21 milion eura.

Predlog odluke podnijelo je 36 poslanika koje čine klub poslanika Socijaldemokratska partija SDP - Albanska koalicija "Jednoglasno", klub poslanika Bošnjačke stranke i klub poslanika Demokratska partija socijalista i Liberalna partija.

Očekuje se da počne vanredna sjednica parlamenta na kojoj će se naći ovaj predlog odluke Ministarstvo finansija, kojim rukovodi ministar Milojko Spajić, je početkom decembra prošle godine emitovalo na međunarodnom tržištu obveznice od 750 miliona eura.

Parlamentarna opozicija ocijenila je da je posao urađen nezakonito, mimo znaja javnosti.

Spajić je poručio da je Crna Gora, zahvaljujući emisiji obveznica od 750 miliona eura, mirno ušla u neizvjesnu 2021. godinu, i da su interne procjene investicionih banaka, koje su bile fnansijski savjetnici, da se ovim uštedjelo skoro 100 miliona eura.

Ministar je rekao da emitovanje nije bilo tajno, već internog karaktera, koje zahtjevaju sve hartije od vrijednosti izdate pod Rule 144A američkog SEC-ja, nakon čega je dokumentacija javno objavljena na Londonskoj berzi.

Bonus video: