Od 1. januara skuplja struja

„Prije svega zbog loše hidrološke situacije u regionu, u prethodnih 12 mjeseci, cijene na berzi u ovoj godini veće su skoro za 30 odsto. I pored značajnog rasa cijene na berzi EPCG nije vršila korekcije cijena energije koju isporučuje krajnjim kupcima tokom 2017.godine“, saopštili su iz EPCG
96 pregleda 42 komentar(a)
račun za struju, Foto: Luka Zeković
račun za struju, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.12.2017. 16:38h

Značajni rast cijena na berzi uslovio je uvećanje cijene energije za šest odsto od 1. januara, a na ukupnom računu povećanje od 2,7 odsto, saopštili su z Elektroprivrede Crne Gore (EPCG), navodeći da za redovne platiše povećanje cijene neće uticati na visinu računa.

„Predloženim povećanjem od šest odsto cijena energije za domaćinstva i male kupce značajno je ispod tržišne berzanske cijene“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Odbor direktora EPCG, shodno Statutu i Zakonu o enegetici, donio Oduku o utvrđivanju cijena električne energije za snabdijevanje kupaca priključenih na elektrodistributivni sistem, koje će se primjenjivati od 1. Januara.

Iz EPCG su kazali da je tokom ove godine došlo do značajnog rasta cijena električne energije na referentnoj energetskoj berzi u Budimpešti (HUPX) koja, shodno regulativi, utiče na formiranje cijena električne energije i u Crnoj Gori.

„Prije svega zbog loše hidrološke situacije u regionu, u prethodnih 12 mjeseci, cijene na berzi u ovoj godini veće su skoro za 30 odsto. I pored značajnog rasa cijene na berzi EPCG nije vršila korekcije cijena energije koju isporučuje krajnjim kupcima tokom 2017.godine“, saopštili su iz te kompanije.

Prema njihovim riječima, ukoliko se posmatra prosječan račun domaćinstava sa potrošnjom od 400 kWh, planiranim povećanjem (prva stavka na računu tj. energija) sa sadašnjih 34 EUR povećava se na 34,92 EUR, što predstavlja uvećanje od 2,7 odsto na cjelokupnom računu.

„Imajući u vidu socio-ekonomski momenat i poštovanje prema potrošačima koji redovno izmiruju svoje obaveze, EPCG je odlučila da se popust sa deset uveća na 13 odsto, što znači da članovi „Zlatnog tima“ neće osjetiti povećanje od 2,7 odsto“, kaže se u saopštenju.

Takođe, kako se navodi, EPCG je odlučila da tokom januara uključi sve redovne platiše u „Zlatni tim“, i on će iznositi oko 180 hiljada domaćinstava koja će ostvarivati popust od 13 odsto na aktivnu energiju i na koje neće uticati najavljeni rast cijena energije.

„Prvi put popust od tri odsto obračunavaće se i potrošačima koji redovno izmiruju svoje obaveze a pripadaju kategoriji „veliki potrošači“ (preduzeća, institucije, ustanove i slično, isključujući direktne kupce)“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: