CGES: Nije nam najavljeno gašenje KAP-a

Pejović je u četvrtak saopštio da će u petak otpustiti 600 radnika i ugasiti preduzeće Iz CGES-a kažu da se to moralo postepeno raditi, da bi imali štetu i da bi ceh platili građani kroz uvećane račune...

45350 pregleda 52 reakcija 52 komentar(a)
Pejović, Foto: Luka Zeković
Pejović, Foto: Luka Zeković

Iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema juče su “Vijestima” potvrdili da iz kompanije “Uniprom” nijesu dobili najavu o isključenju Kombinata aluminijuma sa elektromreže.

Vlasnik “Uniproma” Veselin Pejović je na sjednici skupštinske Komisije za praćenje i kontrolu privatizacije u četvrtak saopštio da će u petak otpustiti 600 radnika i zatvoriti proizvodnju, iziritiran optužbama poslanika nove skupštinske većine o lošem položaju radničkih prava u KAP-u koji je već sedam i po godina u stečaju.

“Uniprom” je vlasnik imovine KAP-a i upravlja proizvodnjom prema sporazumu sa stečajnom upravom i Privrednim sudom.

“Do sada CGES nije od Uniproma dobio najavu o isključenju Kombinata aluminijuma sa prenosnog sistema. Procedura gašenja definisana je Ugovorom o priključenju na prenosni sistem električne energije i podrazumijeva postepeno smanjenje aktivne snage. Eventualno isključenje KAP-a sa mreže može izazvati određeni porast napona u našem elektroenergetskom sistemu”, saopštili su iz državne energetske kompanije na pitanja “Vijesti” - da li ih je “Uniprom” obavijestio o najavi isključenja sa mreže, koja bi bila procedura gašenje i da li bi moglo izazvati štetu na sistemu CGES-a.

To pokazuje da nije postojala ozbiljna namjera za otpuštanje radnika i gašenja proizvodnje, odnosno da je, kako su mnogi protumačili, riječ o svojevrsnom blefu s ciljem pritiska na novu vlast.

Pejović je preksinoć kazao da isključenje odlaže do četvrtak i da poziva Vladu da do tada formira komisiju koja bi provjerila stanje radničkih prava u KAP-u. On je naveo i da ne duguje nijednog centa državi, kao i da poštuje sve zakone i da je stotinu miliona eura investirao u KAP.

Iz CGES-a navode da bi eventualnim prestankom rada Kombinata aluminijuma izgubili značajne prihode, kao i da bi se dio fiksnih troškova za prenosnu mrežu prelio na ostale potrošače, što bi u konačnom povećalo iznose na računima za struju.

“Prihod CGES-a u tekućoj i narednoj 2022. godini isključivanjem KAP-a bio bi značajno umanjen (u iznosu od oko 2,5 miliona eura godišnje), što bi moglo uticati na ostale korisnike prenosnog sistema na način što bi se naknada za korišćenje prenosnog kapaciteta, koju je plaćao KAP u najvećoj mjeri, prenijela na ostale korisnike kroz povećanje cijena tarife za korišćenje prenosnog sistema”, naveli su iz kompanije.

Bonus video: