Još jedna propala sezona bila bi kobna za mnoge

Crnogorski privrednici konstatovali da je predsezona već izgubljena, usvojili mjere i predloge za spas turističke privrede

10801 pregleda 12 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Crnogorski privrednici ocijenili su da je epidemiološka situacija izuzetno složena i da je predsezona već izgubljena te da je stoga potrebno intezivirati saradnju svih institucija, kako bi se pokušala spasiti glavna turistička sezona.

"Još jedna propala turistička sezona bila bi kobna za mnoge privrednike koji već gube svoju privrednu supstancu u cilju preživljavanja", ocijenjeno je danas na zoom sastanku najvećih udruženja privrednika u Crnoj Gori na temu "Turistička privreda u doba pandemije", koju je organizovao Biznis forum.

Na online sastanku učestvovali su predsjednik Biznis Foruma Nazif Cungu, predsjednik Crnogorskog turističkog uduruženja (CTU) , Žarko Radulović, predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Ranko Jovović i član UO Unije poslodavaca Crne Gore Nenad Drašković.

Kako se navodi u saopštenju, privrednici su predložili Vladi da uvede tronedjeljni lockdown na teritoriji cijele države.

"Pritom posebno vodeći računa o malim i srednjim preduzećima kojima bi novi lockdown mogao ozbiljno narušiti egzistenciju. Takođe, turističke radnike trebalo bi uvesti u grupu prioritetnih građana za vakcinaciju i uspostaviti komunikaciju sa nadležnim organima u cilju pružanja finansijske pomoći od privrednika u nabavci vakcina", neke su od usvojenih mjera i predloga na današnjem sastanku.

Zaključeno je da bi trebalo povećati iznose direktne pomoći privrednicima(subvencije na zarade radnika), jer su postojeće nedovoljne za ublažavanje problema i uvest direktne finansijske doznake iz državnog budžeta za kompanije koje trpe ozbiljne gubitke usljed pandemije.

Kako se navodi u saopštenju, privrednici su predložili i uvođenje refundacije fiksnih troškova preduzeća, za struju, smeće, komunalije…

Saglasni su i da bi trebalo uputiti apel Vladi i Centralnoj banci za osnivanje garantnog fonda, koji bi pokrivao gubitke do 70% preduzeća, a najviše do 300 hiljada eura.

"Trebalo bi smanjiti kamatne stope na kredite i produžiti rokove otplate postojećih obaveza. Takođe, mora se smanjiti PDV za sve ugostiteljske djelatnosti sa 21 na 7 odsto i pristupiti izmjenama Zakona o radu kako bi se definisao pojam rada od kuće", piše u saopštenju.

Bonus video: