Radunović: Sertifikovaćemo aerodrome jer želimo njihov ubrzani razvoj

Smjenu menadžmenta, kojim rukovodi izvršni direktor Danilo Orlandić, tražio je još u prvom kvartalu 2019.godine bivši ministar saobraćaja Osman Nurković zbog velikog broja nepravilnosti i kazni koje su im izricali inspektori Agencije za civilno vazduhoplovstvo

27989 pregleda 91 reakcija 17 komentar(a)
Radunović, Foto: Zoran Radunović
Radunović, Foto: Zoran Radunović

Odbor direktora Aerodroma Crne Gore (ACG) smijenjen je u četvrtak zbog višegodišnjeg odlaganja i nesprovođenja sertifikacije crnogorskih aerodroma, lošeg finansijskog i kadrovskog upravljanja, nagomilanih sudskih sporova sa radnicima sa nepredvidivim ishodom, preskupih i još neistraženih aranžmana sa pojedinim advokatskim kancelarijama, slabe komunikacije izvršnog direktora Danila Orlandića sa visokim državnim zvaničnicima u bivšem i sadašnjem ministartsvu i Agenciji za civilno vazduhoplovstvo, potvrđeno je “Vijestima” iz nekoliko izvora.

Državni sekretar za saobraćaj u Ministarstvu kapitalnih investicija (MKI) Zoran Radunović saopštio je Vijestima" da će novi izvršni direktor Aerodroma Crne Gore biti izabran nakon sprovedenog međunarodnog konkursa, što znači da će na njemu moći da konkurišu i strani stručnjaci.

Radunović je istakao da će prioritet u radu novih predstavnika državnog kapitala u ovom preduzeću biti sertifikovanje operatera dva aerodroma, restrukturiranje i perativno usaglašavanje preduzeća sa zahtijevanim domaćim i međunarodnim standardima.

“Želimo tržišnu utakmicu na svim nivoima izvršnog menadžmenta, jer tražimo novi kvalitet. Zatečeno stanje u Aerodromima Crne Gore, prema izvještajima dostavljenim od samog preduzeća i Agencije za civilno vazduhoplovstvo su apsolutno nezadovoljavajući. Neophodna nam je strukturna obnova, sa posebnim osvrtom na potpunu promjenu kadrovske politike. Vjerujem da bi za ubrzan razvoj preduzeća, ali i radikalan raskid sa dosadašnjom praksom možda bilo 'ljekovito' da, makar u jednom mandatu, novi izvršni direktor ACG bude stranac. Neophodno je pripremiti dinamičnu strategiju razvoja ovog važnog infrastrukturnog sistema”, ocijenio je Radunović.

Vlada je u četvrtak smijenila dosadašnji Odbor direktora ACG kojim je rukovodio Dragoljub Bulatović, i imenovala novi Bord kojim će predsjedavati Nebojša Đoković. Nakon sprovedenih konkursa doći će i do promjena u izvršnom menadžmentu kompanije.

Nurković 2019. tražio smjene na Aetodromima zbog ugrožavanja ljudskih života

Smjenu menadžmenta kojim rukovodi Danilo Orlandić, prema informacijama "Vijesti", tražio je još u prvom kvartalu 2019. godine bivši ministar saobraćaja Osman Nurković*, a razlog za to bile su nepravilnosti i veliki broj novčanih kazni koje su im izricali inspektori Agencije za civilno vazduhoplovstvo.

„Od Agencije smo dobijali informacije da je u kontinuitetu izrican veliki broj novčanih kazni, koje su bile upozorenje da izvršni direktor i njegovi saradnici ne postupaju po nalozima inspektora i ne otklanjaju nepravilnosti, čime se ozbiljno dovodi u pitanje bezbjednost i sigurnost na aerodromima, posebno na Aerodromu Tivat“, ističe se između ostalog u obraćanju bivšeg ministra Osmana Nurkovića, od 22.februara 2019.godine, upućenom Dragoljubu Bulatoviću, koji je osim predsjednika borda direktora Aerodroma bio i šef kabineta bivšeg predsjednika Vlade.

Bulatoviću koji je do četvrtka bio predsjednik borda ACG, Nurković je u tom obraćanju dodao da su pažljivo pročitali Informaciju o postupku izdavanja sertifikata operateru aerodroma Podgorica i Tivat, koja je prethodno bila dostavljena bivšem premijeru Dušku Markoviću, „iz čijeg sadržaja se vidi stepen neodgovornosti i potcjenjivanje upozorenja na ozbiljne nedostatke i bezbjednosne izazove“, na koje upozoravaju inspektori Agencije.

"S obzirom da menadžment u liku izvršnog direktora i njegovih saradnika, ni na koji način ne reaguje na upozorenja, kazne koje im se izriču od strane inspektora, a što je najopasnije, da nijesu svjesni opasnosti po ljudske živote, koje izazivaju svojim neradom ili neznanjem, jedino rješenje vidimo u njihovoj smjeni u najkraćem roku“, istakao je Nurković tada u pismu Bulatoviću.

I direktor Agencije Dragan Đurović upozoravao Orlandića

Sertifikacija Aerodoma CG za svakog operatera u svijetu predstavlja prioritetnu obavezu, a u našim uslovima propisana je odredbama Zakona o vazdušnom saobraćaju.

Posljednje informacije Agencije za civilno vazduhoplovstvo, kojom rukovodi direktor *Dragan Đurović*, nakon sprovedenih 13 pregleda, pokazuju da ima ukupno 111 neusaglašenosti u odnosu na regulatorne zahtjeve na Aerodromu Podgorica koje nijesu otklonjenje, dok kod Aerodroma Tivat postoji čak 164 neusaglašenosti koje treba otkloniti.

Pregledi u pogledu postupka sertifikacije Aerodroma počeli su 16.oktobra 2017.godine, a Agencija za civilno vazduhoplovstvo im je do polovine 2019.godine uputila čak 26 izvještaja sa utvrđenim neusaglašenostima za svaku od oblasti pregleda.

"Imajući u vidu oba aerodroma, od ukupno 275 utvrđenih neusaglašenosti,nijesu dostavljeni planovi korektivnih aktivnosti za 240 neusaglašenosti. Očigledno, riječ je o izuzetno velikom stepenu neizvršavanja obaveza u sertifikacionom postupku“, upozorovao je Đurović još u maju 2019. direktora ACG Orlandića. Nakon gotovo godinu dana stepen neusaglasenosti je 190, a poseban zahtjev je primjena novih standarda od ECAA.

Međunarodni aerodromi u Crnoj Gori nisu sertifikovani i to je izuzetak u regionu i ovom dijelu Evrope.

Bonus video: