MMF: Mjere CBCG bile pravovremene i adekvatne

MMF je ukazao na potrebu pravovremenog kreiranja planova za eventualnu dokapitalizaciju banaka

9144 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Mjere Centralne banke (CBCG) sa ciljem ublažavanja posljedica pandemije po stanovništvo i privredu bile su pravovremene, adekvatne i u skladu sa dobrom praksom ostalih centralnih banaka, saopštio je šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Crnu Goru, Srikant Seshadri.

Na završnom sastanku tima CBCG, na čelu sa guvernerom Radojem Žugićem i misije MMF-a, koju je predvodio Seshadri, ocijenjeno je da je neophodno da CBCG, kao institucija odgovorna za očuvanje stabilnosti finansijskog sistema, i dalje pomno prati situaciju na bankarskom tržištu.

"To posebno u dijelu eventualnog rasta nekvalitetnih kredita nakon postepenog povlačenja mjera, a u svjetlu povećane nezaposlenosti i slabljenja likvidnosti i solventnosti realnog sektora, kako bi mogla proaktivno i anticipativno djelovati i reagovati u slučaju materijalizacije poremećaja“, navodi se u saopštenju.

Iz CBCG su kazali da je Misija MMF-a, tokom prethodna četiri dana, kroz više video sastanaka obavila tehničke konsultacije sa CBCG i ostalim nadležnim institucijama o najnovijim ekonomskim kretanjima i izgledima za naredni period.

Žugić je saopštio da na dnevnom nivou prate kvalitet bilansa banaka i da trenutne mjere CBCG preveniraju brzo prelivanje nesolventnosti realnog sektora na bilanse banaka.

On je rekao da bankarski sistem sa visokim koeficijentom solventnosti na agregatnom nivou ima potencijal da apsorbuje eventualni rast nekvalitetnih (NPL) kredita, koji će, prije svega, zavisiti od dinamike u realnoj ekonomiji.

U tom pravcu, Žugić je naglasio važnost ostvarenja dobrih rezultata u predstojećoj turističkoj sezoni.

MMF, sa druge strane, očekuje implementaciju projekta procjene kvaliteta aktive od CBCG, čiji će rezultati pokazati da li je i u kojem obimu potrebna dokapitalizacija pojedinih banaka.

MMF je ukazao na potrebu pravovremenog kreiranja planova za eventualnu dokapitalizaciju banaka, na čemu CBCG upravo i radi.

"Razgovarajući o aktivnostima na imunizaciji stanovništva u Crnoj Gori, sagovornici su se složili u ocjeni da bi brža i masovnija vakcinacija doprinijela bržem oporavku ekonomije“, navodi se u saopštenju.

Predstavnici CBCG su se zahvalili osoblju MMF-a na predlogu za izmjene Zakona o CBCG i na pružanju tehničke pomoći za tu aktivnost, koja je u toku.

Bonus video: