IA: Kome je u jednom danu uplaćeno više od 800.000 eura iz budžetske rezerve

"Prazna transparentnost kroz objavljivanje dokumenata koji ništa ne otkrivaju se nastavila nastavila po inerciji i moramo joj stati na kraj sistemski", ističu iz Instituta alternativa

20195 pregleda 13 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Institut alternativa objavio je izvještaje o trošenju tekuće budžetske rezerve, koje objavljuje Ministarstvo finansija i socijalnog staranja.

Ukazali su da je umjesto naziva primaoca navedeno ime banke kod koje isti ima žiro račun, te da nije naveden ni PIB, što je zakonska obaveza.

"Skrivanje imena primalaca na ovaj način je rasprostranjena praksa zbog koje smo se mi prošle godine obratili inicijativom DRI. Prazna transparentnost kroz objavljivanje dokumenata koji ništa ne otkrivaju se nastavila nastavila po inerciji i moramo joj stati na kraj sistemski", naveli su iz IA.

Poručili su da se mora propisati obavezan sadržaj analitičkih kartica kojeg će se pridržavati svi, a pogotovo ministarstvo, kao i propisati nadzor nad načinom objavljivanja analitičkih kartica i kaznene odredbe za objavljivanje onih koje ne sadrže minimum elemenata propisanih zakonom.

Bonus video: