Procedura odobravanja i isplate subvencija zarada se vrši u skladu sa unaprijed usaglašenim procedurama

Oni su reagovali na informaciju koju je objavio Institut alternativa da je u jednom danu uplaćeno više od 800.000 eura iz budžetske rezerve direktno na račun banke, bez naziva primaoca i PIB-a privrednog subjekta

6478 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Twitter
Foto: Twitter

Vlada Crne Gore je na sjednici od 28. januara 2021. godine usvojila novi Paket mjera podrške građanima i privredi za I kvartal 2021. godine, u okviru koga je i Program subvencionisanja zarada na koji je Agencija za zaštitu konkurencije dala pozitivno mišljenje, rečeno je iz Ministarstva ekonomskog razvoja.

Oni su reagovali na informaciju koju je objavio Institut alternativa da je u jednom danu uplaćeno više od 800.000 eura iz budžetske rezerve direktno na račun banke, bez naziva primaoca i PIB-a privrednog subjekta.

Kako su kazali, procedura odobravanja i isplate subvencija zarada se vrši u skladu sa unaprijed usaglašenim procedurama koje su definisane samim Programom.

"Subvencije se odobravaju direktno zaposlenima u privrednim društvima koja su podnjela IOPPD obrazac Poreskoj upravi zaključno sa mjesecom za koji se podnosi zahtjev za subvenciju i izmirila obaveze po osnovu poreza na dohodak i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje koji su dospjeli za plaćanje na dan 30. septembar 2020. godine. Iznosi za poreze i doprinose uplaćuju se direktno na prelazni račun Uprave Prihoda, sa računa Državnog Trezora, uz dostavu specifikacije Upravi Prihoda", naveli su oni u svom saopštenju.

Iz Ministarstva su pojasnili da u okviru navedenog Programa iznos subvencije koji se odnosi na neto zarade "prenosi se sa računa Trezora na račun banke kod koje zaposleni prima platu, nakon čega banka, po prijemu sistematizovanih listi sa isplatnim datotekama koje sadrže neto iznose i matične brojeve korisnika sredstava, vrši raspodjelu zarada"

Oni su takođe kazali da detaljni izvještaj o odobrenim i odbijenim zahtjevima po svim vrstama subvencija u okviru Programa generišu se iz aplikacije i odobravaju od strane Ministarstva ekonomskog razvoja, na osnovu ovlašćenja datog od strane Vlade Crne Gore i dostavljaju Ministarstvu finansija i socijalnog staranja kako bi pristupilo izvršenju predmetnih transfera.

"Isplatne liste se formiraju i isplaćuju na nedjeljnom nivou. U periodu od 15.02-21.02. 2021. godine izvršena je predmetna isplata subvencija zarada u bruto iznosu od 1.351.998,76 eura za ukupno 4.418 zaposlenih lica", saopštili su iz Ministarstva.

Oni su podsjetili da je uvid u isplaćene subvencije zarada poslodavaca, po svakoj isplatnoj listi, moguće izvršiti na portalu za prijavu državne pomoći tokom Kovid pandemije na adresi dpcovid19.gov.me, "na kojoj Ministarstvo ekonomskog razvoja nakon svake isplate importuje podatke o bruto isplaćenim subvencijama zarada, čime se obezbjeđuje transparentnost kompletnog procesa"

Bonus video: