Za kamate turizmu sedam miliona

Vlada je konstatovala i da kasni projekat Northstar na Luštici, “zbog toga što organi državne uprave i lokalne samouprave u prethodnom periodu nijesu efikasno i blagovremeno izvršili preuzete obaveze

2108 pregleda 3 komentar(a)
Kasne projekti na Luštici i Žabljaku: Sa sjednice Vlade, Foto: Bojana Ćupić
Kasne projekti na Luštici i Žabljaku: Sa sjednice Vlade, Foto: Bojana Ćupić

Za subvencioniranje kamata na reprogramirane kredite turističkoj privredi za prošlu godinu potrebno je isplatiti sedam miliona eura. Ministarstvo finansija je zaduženo da iz budžetske rezerve isplati ovaj novac, navedeno je u informaciji koju je juče usvojila Vlada.

Bivša Vlada je prošle godine u sklopu trećeg paketa pomoći donijela odluku o subvencijama kamate na reprogram postojećih kredita kod poslovnih banaka i Investicionog razvojnog fonda.

Tadašnjom odlukom, čije je sprovođenje nastavila nova Vlada, predviđeno je da se za turistički sektor koji je najviše pogođen pandemijom koronavirusa, naplata kredita može odložiti na period od tri godine su subvenciju kamata.

Ukupan iznos subvencija za sve tri godine predviđen je na 24 miliona eura.

Vlada je konstatovala i da kasni projekat Northstar na Luštici, “zbog toga što organi državne uprave i lokalne samouprave u prethodnom periodu nijesu efikasno i blagovremeno izvršili preuzete obaveze”, pa je naloženo formiranje operativnog tima kako bi riješili sporna pitanja.

Konstatovano je i kašnjenje turističkog projekta “Mediteran” na Žabljaku, jer građevinska dozvola nije bila usklađena sa konvencijom UNESKO-a, zbog čega će pokrenuti dijalog sa ovom organizacijom oko daljih koraka.

Bonus video: