Neophodan hitan dijalog za opstanak turističke privrede

"Ugostitelji, hotelijeri i turističke agencije treba udruženo da djeluju prema Vladi, od koje očekuju konkretne odgovore i rješavanje njihovih problema u narednih sedam do deset dana“, saopšteno je iz PKCG.

6327 pregleda 10 komentar(a)
Foto: PKCG
Foto: PKCG

Ugostitelji, hotelijeri i turističke agencije sinergijski će djelovati kako bi Vlada u većoj mjeri uvažila njihove preporuke u cilju opstanka tih djelatnosti tokom pandemijske krize, ocijenjeno je na sastanku u Privrednoj komori (PKCG).

"Ugostitelji, hotelijeri i turističke agencije treba udruženo da djeluju prema Vladi, od koje očekuju konkretne odgovore i rješavanje njihovih problema u narednih sedam do deset dana“, saopšteno je iz PKCG.

Predstavnici tih djelatnosti pozvali su predstavnike Vlade na hitan dijalog i formiranje radne grupe koja će, kako su saopštili, učestvovati u donošenju ekonomskih i epidemioloških mjera kao odgovor na pandemiju, u cilju ostvarivanja što boljih rezultata u turizmu.

Predsjednik Udruženja ugostitelja Crne Gore, Nikola Buzdovan, kazao je da neophodno sa Vladom napraviti svojevrsni krizni štab u koji će biti uključeni predstavnici ugostitelja, hotelijera, turističkih agencija i PKCG, kako bi svi zajednički uticali na mjere koje se donose kao odgovor na pandemiju.

"Tokom pandemije koronavirusa, koja traje već više od godinu, ugostiteljstvo i sve povezane djelatnosti dovedene su do ruba egzistencije“, poručio je Buzdovan.

Na sastanku su razmatrani i zahtjevi ugostitelja koji će biti upućeni prema Vladi.

Oni, između ostalog, traže smanjenje poreskog opterećenja na lična primanja u korist zaposlenih na zarade manje od 500 eura neto, kao i bezuslovni moratorijum na kredite ugostiteljskim kompanijama.

Predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja (CTU), Žarko Radulović, ocjenio je nerealnom projekciju Vlade da će rezultati u turizmu ove godine biti na nivou od 65 odsto onih iz 2019, s obzirom na to da većina turističkih poslenika nema još sklopljen nijedan ugovor koji najavljuje dolazak turista.

On je podsjetio na tešku situaciju u kojoj posluju hotelijeri i dodao da podrška države i finansijskih institucija nije adekvatna.

Radulović smatra da cijene struje, vode i odvoza smeća za hotelijere i ugrožene djelatnosti treba da budu bar upola niže.

Vlada, kako je dodao, treba da izvrši pritisak na lokalne samouprave da umanje porez na nepokretnosti, a neophodno je i da subvencionira prevoznike koji su u nezavidnoj situaciji.

"Tražimo od države da nam se omogući isplata neto zarada zaposlenima, a da doprinose na zarade plaćamo u 24 rate“, kazao je Radulović.

Turistički poslenici su predložili i da se porez na dodatu vrijednost (PDV) na sve usluge u turizmu, hranu i piće umanji na sedam odsto i da se još jednom preispita odluka o odbijanju subvencionisanja kamata za refinansirajuće kredite.

Predsjednik Udruženja turističkih agencija, Milija Bojović, smatra da zaposleni u turizmu i ugostiteljstvu treba da budu prioriteti za imunizaciju.

„Zaposleni u ovom sektoru su u stalnom kontaktu sa velikim brojem ljudi, pa ih je potrebno svrstati u prioritetnu grupu za imunizaciju. U suprotnom će se doći u sitauciju da se zaposleni inficiraju i budu onemogućeni da rade, što može ozbiljno ugroziti tok turističke sezone“, rekao je Bojović.

Bojović je dodao i da se kod donošenja novih mjera podrške mora uzeti u obzir i težak položaj oko 450 licenciranih turističkih vodiča.

Potpredsjednica PKCG, Nina Drakić, kazala je da je ta privredna asocijacija uputila brojne zahtjeve Ministarstvu ekonomskog razvoja kako bi izašli u susret privredi u vezi novog i implementacije prethodnog paketa podrške privredi. Turistički poslenici su se složili i da bi Investiciono-razvojni fond (IRF) trebalo da izađe u susret zahtjevima turističkog sektora za novim kreditnim linijama.

Bonus video: