"Montekargo od imenovanja prethodnog menadžmenta 2017. klizio u sunovrat"

Predsjednik novog Odbora direktora Montekarga, Miroslav Brajović, koji je imenovan prije 20-ak dana, kazao je da se prethodno rukovodstvo nije obaziralo na ugrožavanje bezbjednosti željezničkog saobraćaja i uništavanje voznih sredstava, prouzrokovanih ugovorom sa preduzećem Uniprom metali i pretovarom vagona mimo pravilnika

7856 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Kompanija Montekargo je od imenovanja prethodnog menadžmenta, 2017. godine, klizila u totalni ekonomski sunovrat, saopštili su predstavnici nove uprave i dodali da se sve što je rađeno u tom periodu može nazvati neznanjem ili kriminalom.

Predsjednik novog Odbora direktora Montekarga, Miroslav Brajović, koji je imenovan prije 20-ak dana, kazao je da se prethodno rukovodstvo nije obaziralo na ugrožavanje bezbjednosti željezničkog saobraćaja i uništavanje voznih sredstava, prouzrokovanih ugovorom sa preduzećem Uniprom metali i pretovarom vagona mimo pravilnika.

"Neznanje ili kriminal je kad Služba unutrašnje kontrole obavi kontrolu tereta u vagonima i utvrdi da su od pet vozova, čak četiri pretovarena mimo željezničkih propisa, čime se direktno ugrožava bezbjednost saobraćaja, a samim tim dolazi do uništavanja državnog kapitala i rizika za ljudski život", naveo je Brajović u saopštenju.

On je precizirao da je jedan od vozova pretovaren sa ukupno 62,7 hiljada tona, drugi sa 93,42 hiljade tona, treći sa 10,3 hiljade tona, a četvrti sa 38,27 hiljada tona.

"Ukupno se sa četiri voza kompaniji Uniprom prevezlo besplatno 204,69 hiljada tona", tvrdi Brajović.

On je dodao da je takvim poslovanjem Montekarga i Uniproma oštećenja i Željeznička infrastruktura (ŽICG), zbog većeg osovinskog pritiska pretovarenih teretnih vagona na kolosjek i uništavanja pragova.

Brajović smatra da je neznanje ili kriminal i to što je bivši izvršni direktor Montekarga, Muradif Grbović, naslijedio firmu koja je poslovala racionalno i sa optimalnim brojem zaposlenih, a da je u svom mandatu povećao broj radnika skoro 50 odsto

"Neznanje ili kriminal je kada se u firmu primaju radnici po partijskoj i rodbinskoj liniji, a ne u skladu sa potrebama. Neznanje ili kriminal je kad se neko zaposli na period od 22. juna do 24. decembra prošle godine, a da za to vrijeme nema ni traga njegovog dolaska na posao ili učešća u bilo kojem procesu", naveo je Brajović.

On smatra da je neznanje ili kriminal kad se neko zaposli da obavlja funkciju šefa TKP jedinice Bar, suprotno svim pravilnicima i bez položenog stručnog ispita, a da mu se obezbijedi kancelarija u Podgorici i zarada sa koeficijentom 8,6 po kolektivnom ugovoru.

"Neznanje ili kriminal je kada se zaposli deset radnika dva mjeseca pred izbore, od kojih pet na neodređeno vrijeme, kao i 27 radnika nakon izbora, od kojih 20 takođe na neodređeno. Neznanje ili kriminal je kada izvršni direktor da naredbu da se dozvoli korišćenje sopstvenog auta za potrebe firme, kao i kada se rukovodiocu unutrašnje kontrole za sedam mjeseci isplaćuje oko 800 eura", kazao je Brajović.

On je optužio Grbovića da je od firme, koja je na rubu propasti i ivici bankrota, uspio da podigne 120 hiljada eura za kupovinu stana, uz odobrenje Odbora direktora.

"Neznanje ili kriminal je kada se za četiri godine potroši 367,76 hiljada eura na službena putovanja, reprezentaciju, sponzorstvo, pomoći, kao i nabavku mobilnih telefona. Neznanje ili kriminal je kad izvršni direktor pribavi sebi po dva laptopa i mobilna telefona, ukupne vrijednosti 2,95 hiljada eura, s tim da jedan telefon košta nevjerovatnih 1,46 hiljada eura", rekao je Brajović.

Bonus video: