Slovačka bi mogla uvoziti vina iz Crne Gore

“Stijović je zamolio ambasadora da se uz asistenciju Ambasade uspostave kontakti sa uvoznicima vina, kako bi se vina iz Crne Gore ponudila korisnicima u Slovačkoj”, navodi se u saopštenju

6388 pregleda 4 komentar(a)
Plantaže, Foto: Luka Zeković
Plantaže, Foto: Luka Zeković

Crna Gora bi, uz asistenciju Ambasade Slovačke, mogla da uspostavi kontake sa uvoznicima vina u toj zemlji kako bi se crnogroska ponudila njihovim građanima, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede.

Resorni ministar Aleksandr Stijović predstavio je ambasadoru Slovačke u Crnoj Gori, Borisu Gandelu, Plantaže kao crnogorski brend koji proizvodi 40 različitih vina i četiri tipa lozove rakije.

“Stijović je zamolio ambasadora da se uz asistenciju Ambasade uspostave kontakti sa uvoznicima vina, kako bi se vina iz Crne Gore ponudila korisnicima u Slovačkoj”, navodi se u saopštenju.

Stijović je Gandela upoznao sa sprovedenim i razvojnim aktivnostima na polju poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i sa trenutnim statusom ispunjavanja agende poglavlja 11, 12 i 13 na polju pregovora iz oblasti poljoprivrede, ribarstva i bezbjednosti hrane.

“Ambasada Slovačke je ponudila podršku Ministarstvu u angažovanju eksperata za pregovaračka poglavlja 11, 12 i 13 i izrazila spremnost da sa crnogorskim kolegama podijele iskustva Slovačke za ispunjavanje evropske agende, kako bi Crna Gora uspješno zatvorila ova tri poglavlja”, dodaje se u saopštenju.

Gandel je podsjetio da je Slovačka domaćin Ministarske konferencije i predao pozivno pismo slovačkog ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Jana Mičovskog koje je uputio Stijoviću, za učešće na tom događaju koji će se održati 14. i 15. aprila u Bratislavi.

Na sastanku je razgovarano i o potencijalnoj saradnji na polju poljoprivrede i šumarstva i dogovorena saradnja na nivou privrednih delegacija, kako bi se konkretizovale aktivnosti na privrednom planu.

Bonus video: