Montecargo: Uniprom toliko tovario da lokomotive nijesu mogle vući

Povodom reagovanja “Uniproma” da im nije sva ruda istovarena u Baru, iz “Montecarga” navode da su za istovar odgovorni Uniprom i Luka Bar

20725 pregleda 129 reakcija 39 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Povodom teksta “Uniprom: Obustavljamo saradnju sa Montecargom”, reagovao je predsjednik Odbora direktora državnog željezničkog prevoznika tereta Montecargo Miroslav Brajović.

“Sa žaljenjem konstatujemo donesenu odluku kompanije Uniprom Metali d.o.o. Nikšić o daljoj nesaradnji sa AD Montecargo Podgorica. Spremni smo poslovati sa svima komitentima u skladu sa zakonom i normativnim aktima željeznice o prevozu roba.

Na ovaj potez smo bili prinuđeni zbog argumentovanih dokaza i samih primjedbi od strane mašinovođa da se vrši ugrožavanje bezbjednosti željezničkog saobraćaja i samih njihovih života.

Ovu primjedbu od 6. aprila 2020. godine spremne su potvrditi mašinovođe Milan Matović i Nikola Vuletić, da su otežano zaustavili voz na dijelu trase od Nikšića prema Podgorici zbog pretovara istog voza.

Zbog pretovara predmetni voz je morao da bude podijeljen u dva voza, da ne bi došlo do ugrožavanja bezbjednosti željezničkog saobraćaja, angažovana je druga lokomotiva, kao i mašinovođe Senad Bicić i Igor Knežević. Tako su otpremljeni za Bar, što je prouzrokovalo dodatne troškove AD Montecargo. Njihov iskaz su spremni potvrditi na svakom sudu.

 Primjer najvećeg pretovara: Dokument iz aprila prošle godine da je Uniprom pretovario voz sa rudom za 99.800 kg
Primjer najvećeg pretovara: Dokument iz aprila prošle godine da je Uniprom pretovario voz sa rudom za 99.800 kgfoto: Montecargo

Kao što prilažem argumentovano javnosti CIT 23 koji ispostavlja Uniprom Metali d.o.o iz Nikšića i prikazuje utovar vagona, bilans pretovara samog voza su ustanovile naše službe kontrolnim vaganjem u stanici Bar, na osnovu primjedbe samih mašinovođa. Ukupan iznos pretovara za predmetni voz iznosio je 99.800 kg.

Kao dokazni materijal, Vam dostavljamo CIT 23 od 6. aprila 2020. godine kao propratni materijal od strane Uniproma gdje se vidi pravo stanje utovara i polaska voza iz stanice Nikšić, kao i stanje istog voza nakon kontrolnog vaganja od strane našeg kontrolora u stanici Bar.

Takođe kao dokazni materijal dostavljamo odvagu sa kontrolnog vaganja od 20. marta 2021. godine u stanici Bar, gdje je samo na jednom vagonu bio pretovar od 15.450 kg i imamo za sve iskazano relevatno odgovarajuću dokumentaciju.

Na vanrednom vaganju od 20. marta samo jedan vagon je imao rekordni višak utovarene rude od 15.450 kg
Na vanrednom vaganju od 20. marta samo jedan vagon je imao rekordni višak utovarene rude od 15.450 kgfoto: Montecargo

U sve uvažavanje demantija gospode iz Uniprom Metala d.o.o. iz Nikšića za mene i za svakog rukovodioca Montecarga prevashodno je bitno ne doći do ugrožavanja bezbjednosti željezničkog saobraćaja i samih ljudskih života.

Nadam se da će gospoda iz Uniprom Metali d.o.o. iz Nikšića barem u ovome biti saglasni.

Na Vaš iskaz da Vam se 1. aprila 2021. godine prilikom povratka ‘’praznog’’ voza iz Bara za Nikšić vratilo 18 tona boksita u sami rudnik u Nikšiću, navodimo da ste Vi lično i Luka Bar, po ugovoru odgovorni za istovar tereta iz naših vagona. Da Vas ne doživljavamo kao ozbiljne ljude koji vodite jednu ozbiljnu kompaniju Uniprom Metali d.o.o. iz Nikšića, ovo bismo prihvatili kao aprilsku šalu.

Što se tiče Vašeg iskaza u dnevnim novinama ‘’Vijesti’’, ostavljam čitaocima i javnosti Crne Gore da procijene o validnosti samog Vašeg iskaza.

Zaključujem sa molbom da ovaj problem riješimo na profesionalni način kako dolikuje ozbiljnim ljudima uz obostrano zadovoljstvo, a ne nikako ucjenama na koje AD Montecargo Podgorica neće pristati, a posebno kad znam da imate prevezene rude u Luci Bar, ni manje ni više, za par brodova, pa Vam sad u ovih par mjeseci, očito nismo potrebni”, navedeno je u reagovanju Montecarga.

Bonus video: