AZK: Zavod radio zakonito

Zakonska obaveza je bila da se prije pokretanja ovih programa traži stav od AZK o tome da li su usklađeni sa Zakonom o državnoj pomoći, a što nije urađeno

5702 pregleda 0 komentar(a)
Zavod može nastaviti sa programom: Zavod za zapošljavanje, Foto: Luka Zeković
Zavod može nastaviti sa programom: Zavod za zapošljavanje, Foto: Luka Zeković

Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) je utvrdila da program Zavoda za zapošljavanje (ZZZCG) - profesionalna rehabilitacija, ne predstavljaja državnu pomoć.

Rješenje o ovom programu je donijeto 29. marta, a ispitni postupak Agencija je pokrenula samoincijativno sredinom januara zbog sumnje da je pomoć kroz taj program nezakonito dodijeljena. AZK je tada je naložila Zavodu da stopira dva programa do okončanja ispitnog postupka.

Zakonska obaveza je bila da se prije pokretanja ovih programa traži stav od AZK o tome da li su usklađeni sa Zakonom o državnoj pomoći, a što nije urađeno.To je trebalo da uradi bivše Ministarstvo rada i socijalnog staranja, kojim je rukovodio ministar Kemal Purišić (BS) koje je u martu 2017. godine pokrenulo konkurs za ovaj program, dok je Zavod zaključivao ugovore sa izvođačima koji su prošli na konkursu.

Nakon ovog rješenja AZK može se nastaviti isplata novca u okviru ovih programa.

Zavod je, kako je objasnila AZK, kroz mjere finansijske podrške realizovane kroz program profesionalna rehabilitacija podijelio 255.781,07 eura.

Agencija je u rješenju navela da je Zavod obavijestio da je shodno Zakonu o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom definisano da je resorno Ministarstvo rada i socijalnog staranja sprovelo u martu 2017. godine konkurs za izbor izvođača profesionalne rehabilitacije i izabralo izvođače, a da je Zavod sa njima samo zaključivao ugovore.

“Agencija je uzela u obzir da su ugovori sa izvođačima profesionalne rehabilitacije zaključivani poslije sprovedenog javnog konkursa, nakon čega su odlukom nadležnog Ministarstva izabrani izvođači profesionalne rehabilitacije, što znači da nije bilo selektivnosti, već da su se izvođači birali transparentno, u otvorenom i javnom konkursu, čime je isključeno prisustvo državne pomoći. S obzirom na to da je cilj programa da se lica sa invaliditetom na odgovarajući način osposobe za rad, zadrže zaposlenje, u njemu napreduju ili promijene svoju profesionalnu karijeru, Agencija zaključuje da se radi o fizičkim licima, koja ne obavljaju privrednu djelatnost, niti koriste državnu pomoć u obavljanju privredne djelatnosti, odnosno nisu korisnici državne pomoći”, piše između ostalog u rješenju AZK.

Iz Zavoda čiji je direktor Suljo Mustafić juče je “Vijestima” rečeno da obustavljanje isplate novca za finansiranje programa profesionalne rehabilitacije negativno je uticalo na njegovu realizaciju, a čiji je cilj unapređenje zapošljavanja lica sa invaliditetom.

“Pokretanje ispitnog postupka je imalo negativne posljedice po izvođače profesionalne rehabilitacije koji u protekla dva mjeseca nijesu imali redovan izvor finansiranja svojih usluga, kao i na povjerenje lica sa invaliditetom u efikasnost realizacije programa Zavoda u kojima učestvuju. Zavod će, kao i do sada, posvećeno i u skladu sa zakonskim propisima raditi na poboljšanju uslova na tržištu rada kako bi se obezbijedio što bolji ambijent za zapošljavanje lica sa invaliditetom”, rečeno je u Zavodu.

Iz ove institucije su kazali da su nakon što su dobili rješenje o pokretanju postupka dostavili Agencije su dokumentaciju i u izjašnjenju su detaljno opisali kako se ovaj program sprovodi”.

Bonus video: