"Pozdravljamo odluku Vlade da budemo prioritetni za vakcinaciju, ne odustajemo od preostalih 11 zahtjeva"

"Ovom prilikom pozivamo sve naše članove da, u što kraćem roku, dostave spisak zaposlenih Ministarstvu ekonomskog razvoja putem e-maila prijave@mek.gov.me kako bi proces vakcinacije počeo što prije"

8534 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Nevladina organizacija (NVO) "Ugostitelji Crne Gore" pozdravlaju odluku Vlade da zaposleni u sektoru ugostiteljstva i hotelijerstva budu svrstani u prioritetnu grupu za vakcinaciju, saopšteno je danas iz te NVO.

"Ovom prilikom pozivamo sve naše članove da, u što kraćem roku, dostave spisak zaposlenih Ministarstvu ekonomskog razvoja putem e-maila prijave@mek.gov.me kako bi proces vakcinacije počeo što prije. Ovo je samo jedan od 12 zahtjeva koje smo prošle srijede dostavili Vladi, a čije usvajanje je nužno ako želimo da imamo uspješnu ljetnju turističku sezonu. Ne odustajemo od preostalih 11 zahtjeva pa pozivamo Vladu da najkasnije u srijedu započnemo rješavanje zahtjeva, a čije usvajanje rješava krucijalna pitanja koja tište turističku privredu", ističe se u saopštenju (NVO) "Ugostitelji Crne Gore".

Oni su kazali da će u suprotnom, kao što su već ranije najavili, organizovati masovne proteste.

"Napominjemo da bi neispunjavanje ovih zahtjeva dovelo u pitanje turisticku privredu jer su mnogi hotelijeri I ugostitelji pred bankrotom", rekli su iz NVO "Ugostitelji Crne Gore".

Kazali su da u želji da zajedno rade na oporavku crnogorske privrede, koja je kako tvrde, značajno posrnula zbog pandemije koronavirusa još jednom podsjećaju na njihove preostale zahtjeve.

1. Bezuslovna isplata subvencija na zarade zaposlenima u sektoru ugostiteljstva

2. Povećanje subvencije za zarade zaposlenih na iznos 250€ za II kvartal

3. Smanjenje poreskog opterećenja na lična primanja u korist zaposlenih na zarade manje od 500€ u neto iznosu

4. Bezuslovni moratorijum na kredite ugostiteljskim kompanijama koje to žele do stabilizacije ekonomske i epidemiološke situacije

5. Produženje javnog poziva za subvencionisanje kamata (kod poslovnih banaka i IRFCG ) i za kredite koji su reprogramirani u 2021. godini ili im je u toku 2021. godine produžen grejs period

6. Oslobadjanje plaćanja poreza na nepokretnost za ugostiteljske i hotelske objekte za 2020 i 2021.godinu

7. Odlaganje plaćanja obaveza za komunalije (struja, voda, odvoz smeća...) za vrijeme zabrane rada ugostiteljskih objekata

8. Omogućiti subvenciju od strane države za zakup poslovnih prostora i komunalija tokom zabrane rada

9. Moratorijum na kredite zaposlenih u ugostiteljstvu

10. PDV 7% na sve ugostiteljske usluge.

11. Oslobađanje od plaćanja obaveza za poreze i doprinose na zarada za vrijeme zabrane rada.

Bonus video: