Unija poslodavaca i Uprava prihoda formiraju Kordinaciono tijelo za saradnju

"Učesnici sastanka su ocijenili da je COVID-19 kriza rezultirala stanjem koje se veoma negativno odražava na poslovanje poreskih obveznika i značajno otežava realizaciju redovnih, a posebno reformskih procesa i projekata koji su u toku"

3108 pregleda 2 komentar(a)
Foto: poslodavci.org
Foto: poslodavci.org

Predstavnici Unije poslodavaca (UPCG) i Uprave prihoda (UP) dogovorile su na današnjem sastanku da u najkraćem roku bude formirano Kordinaciono tijelo, sa ciljem da se ponudi rješenje koje će omogućiti da odluke nadležnih u vezi poreske legislative, procedura, postupaka i drugih pitanja iz nadležnosti Uprave prihoda i resornih ministarstava sadrže minimalna opterećenja za poreske obveznike i poresku administraciju, saopšteno je iz UPCG.

"Učesnici sastanka su ocijenili da je COVID-19 kriza rezultirala stanjem koje se veoma negativno odražava na poslovanje poreskih obveznika i značajno otežava realizaciju redovnih, a posebno reformskih procesa i projekata koji su u toku. U interesu stvaranja ambijenta koji će odgovoriti takvim izazovima, predsjednik UPCG Predrag Mitrović i v.d. direktora UP Aleksandar Damjanović dogovorili su formiranje Koordinacionog tijela", kazali su iz UPCG.

Oni su dodali da je na sastanku, u cilju pravovremene pripreme za predstojeću turističku sezonu i kreiranja optimalnog ambijenta za obavljanje poslovnih aktivnosti privrednika, dogovoren nastavak kampanje UP „Poreski karavan“ i održavanje niza zajedničkih onlajn edukativnih seminara za privredne subjekte iz oblasti primjene poreskih zakona.

"Za tu potrebu, planirane su teme koje se tiču projekta elektronske fiskalizacije, obaveza poreskih obeznika po osnovu primjene Zakona o privrednim društvima, pravilnog tumačenja poreskih propisa i otklanjanja nedoumice vezanih za procedure postupanja u Upravi prihoda", novodi se u saopštenju.

Na sastanku je dogovoreno i da UP i UPCG u narednom periodu inteziviraju saradnju u oblasti suzbijanja sive ekonomije i uklanjanja nelojalne konkurencije sa tržišta, uz ocjenu da se radi o gorućim pitanjima koja su od posebnog interesa i za državni budžet i privrednike koji posluju u skladu sa propisima.