Šćepanović: Veliko crno tržište igara na sreću

Uprava za igre na sreću da upozori inostrane on-lajn priređivače da pribave licencu ili da onemoguće klađenje iz Crne Gore
322 pregleda 5 komentar(a)
online klađenje, Foto: Shutterstock
online klađenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.12.2017. 19:29h

Rješenje problema nelegalnog priređivanja igara na sreću i maloljetničkog klađenja jeste da sve inspekcijske službe i policija dobiju nadležnost, ali i obavezu da aktivno sprovode postojeće zakone - Zakon o igrama na sreću, Zakon o nelegalnom poslovanju i Krivični zakonik, kazala je u intervjuu "Vijestima” generalni sekretar Udruženja priređivača igara na sreću Montenegro Bet Tatjana Šćepanović.

  • Izrada novog zakona o igrama na sreću, koji je trebalo da bude završen u septembru, ponovo je odložena za "narednu godinu". Šta mislite zbog čega Vlada već godinama najavljuje pa odlaže izradu novog zakona i regulisanje ovog značajnog tržišta? Da li je problem zakon ili njegova primjena?

Kao i što smo do sada napominjali, osnova sadašnjeg zakona u Crnoj Gorije je dobra i naš zakon je jedan od boljih zakona u ovoj oblasti. Naravno da može i treba da se dopuni i popravi, jer je pisan 2004. godine i sa tim u vezi je Montenegro Bet dostavio i svoje predloge, za koje se nadamo da će biti usvojeni i da će pomoći u daljem poboljšavanju uslova za organizatore i učesnike na crnogorskom tržištu.

Zakon nikako nije problem, već isključivo primjena istog. Nelegalno priređivanje je zabranjeno i u postojećem zakonu i biće i u svakom sljedećem, ali sprovođenje zakona u ovom dijelu je izuzetno sporno i o tome već pričamo godinama.

Konstantnim manipulacijama, tj. podzakonskim aktima koji se tiču lokacija za postavku terminala za klađenje i kockanje, stvoren je lažni privid zakonitosti u tom dijelu koji je iskorišćen za inflaciju nelegalnog i maloljetničkog klađenja koje je napravljeno nekontrolisanom postavkom terminala za klađenje bez koncesija, a koji su u jednom trenutku došli i do samih dječijih igraonica.

  • Šta je to što bi po vama trebalo promjeniti u zakonu, a šta u nadležnostima Uprave za igre na sreću i inspekcije?

U ovom trenutku jedan od ključnih problema u igrama na sreću u Crnoj Gori jeste (ne)nadležnost inspekcijskih organa za djelatnost igara na sreću, prije svega poreske inspekcije. Već smo se obratili svim nadležnim državnim organima (Vladi Crne Gore, Ministarstvu finansija, Poreskoj upravi) da nadležnost kontrole odobrenja za rad za priređivanje igara na sreću prenesu na sve inspekcijske organe. Pored inspekcijskih organa potrebno je da se uključi i policija, jer nelegalno priređivanje igara na sreću je i krivično djelo, za koje je po Krivičnom zakoniku Crne Gore predviđena i zatvorska kazna do tri godine.

  • Klađenje preko interneta i aplikacija na mobilnim telefonima je sve više zastupljeno. Nelegalnu konkurenciju čine inostrani sajtovi koji ne plaćaju nikakve obaveze Crnoj Gori i preko kojih odlazi značajan novac. Na koji način država može ili treba da zaštititi svoje poreske obveznike?

To je tačno, ali to je i regulisano postojećim zakonom i novim propisima se kazne samo moraju pojačati. Ovo nema veze sa zakonom - već sa njegovim sprovođenjem, jer je već sve regulisano. Uprava za igre na sreću je dužna da uputi dopise upozorenja inostranim priređivačima za koje osnovano sumnja ili ima dokaze da omogućavaju učeće u igri učesnicima iz Crne Gore da su u obavezi ili pribaviti licencu naše države ili onemogućiti učešće u svojim igrama učesnicima sa teritorije Crne Gore. Mada, ako inspekcija nije u stanju da riješi mnogo lakše zadatke u procesu kontrole zemaljskog nelegalnog priređivanja, koje se odvija na nekoliko stotina lokacija unutar Crne Gore, pitanje je kako će inspekcija i uprava izaći na kraj sa online priređivačima.

Rješenje problema jeste da sve inspekcijske službe i policija dobiju nadležnost, ali i obavezu da aktivno sprovode postojeće zakone (Zakon o igrama na sreću, Zakon o nelegalnom poslovanju, Krivični zakonik itd.)

  • Vaše udruženje sprovodi projekat "Neka igra ostane igra" o prevenciji maloljetničkog i patološkog kockanja. U dijelu javnosti se stiče utisak da priređivači uzimaju veliki novac od maloljetnika i zavisnika. Da li je to tako?

Pojava maloljetničkog klađenja je problem na koji naše udruženje ukazuje već duže vrijeme. Maloljetnici su najranjivija kategorija, koja bi trebalo da je zaštićena i Ustavom. Ozbiljan generator ovog problema je široka dostupnost nelegalnih terminala i generalno crno tržište igara na sreću. Nadležnim organima su dostavljeni konkretni pojedinačni dokazi o ovom problemu, pa se nadamo da će rezultati njihovog rada i zaštita djece uskoro biti vidljiva.

Prijetnje nas neće spriječiti da prijavljujemo nepravilnosti

  • Vaše udruženje je podnijelo krivične prijave protiv glavnog inspektora za igre na sreću i protiv NN počinioca koji je Vama prijetio bombom. Da li znate šta se dešava sa tim prijavama? Da li se nakon tih prijava promijenio odnos inspekcije za igre na sreću?

Kompletan proces je u nadležnosti drzavnih organa i nadamo se da će policija brzo uhvatiti počinioce stravičnih prijetnji koje su upućene sekretaru i predsjedniku udruženja. Što se tiče samih inspekcija, interesantno je da su one dobile nekoliko potpuno neozbiljnih prijava protiv članova udruženja, a čiji je cilj pretpostavljamo da nas zaplaše u našim aktivnos tima.

Svaki građanin Crne Gore je svjedok poplave nelegalnog priređivanja igara na sreću putem terminala koje se odvija na svakom ć ošku, i svako dalje ubjeđivanje u isto je bespredmetno. Nadamo se da inspekcije neće biti selektivne pri rješavanju prijava i da će biti revnosni u postupanju prema nelegalnim priređivačima, bar u mjeri koliko su revnosni prema legalnim priređivačima, tj sa nama.

Zaključak je sljedeći, resursi inspekcije za igre na sreću su nedovoljni u odnosu na postojeći broj nelegalnih priređivača, kojih je svakog dana sve više i više. Apelujemo i ovim putem na Vladu Crne Gore da proširi opseg nadležnosti u kontroli legalnosti rada svih priređivača igara na sreću. Smatramo da jedino proširenje nadležnosti na druge inspekcijske organe i policiju može imati brzog efekta na zaštitu maloljetnika i smanjenje nelegalnog priređivanja igara na sreću, a posljedično i na značajan porast prihoda državnog budžeta kao i smanjenje kriminala koji je direktna posljedica nelegalnog tržišta.

Bonus video: