Bivši radnici Rudnika boksita neće minimalce, već pune plate

„Dugo smo bili strpljivi i čekali da stečajna uprava i predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić riješe naš problem, ali sve ima kraj i stari rudari neće dozvoliti da budu prevareni. Oni neće biti svjesni ako se opet sa rudarima 'zakače'"

5990 pregleda 41 reakcija 3 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Grupa od petnaestak bivših radnika nikšićkih Rudnika boksita okupila se ispred upravne zgrade preduzeća i zatražila isplatu sedam zarađenih plata koje im duguju prije nego je uveden stečaj u novembru 2013. godine.

Kako su kazali, pomenute zarade se duguju za 250 rudara, a prema riječima Vitomira Krulanović, razlog njihovog okupljanja je informacija koju su dobili da stečajna uprava planira da im isplati šest minimalnih zarada, ali tek nakon što isplati potraživanja mađarskoj firmi Vagon impeks, u vlasništvu Raška Andraša.

Mađarska firma tužila je Boksite jer nije realizovan trogodišnji ugovor za isporuku rude, koji je zaključen prije uvođenja stečaja, i po pravosnažnoj sudskoj presudi treba da naplate oko 900 hiljada eura.

„Kada je firma u stečaju svi ugovori propadaju. Nas ne interesuje ko je sklapao te ugovore, šta su oni radili. Nas interesuje samo ono što smo zaradili – zarađenih sedam plata. To su zarađene plate i nećemo dozvoliti da nam isplate minimalac od 222 eura“, poručio je Krulanović.

Podsjetio je da su njihove neisplaćene zarade, kao i ostal potraživanja, bile stavljene u treći isplatni red, da su radnici zbog toga vodili sudski spor i da je Viši sud presudio u njihovu korist, i naložio da radnička potraživanja budu svrstana u prvi isplatni red, ali da to, kako je rekao, neko opstruira.

„Dugo smo bili strpljivi i čekali da stečajna uprava i predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić riješe naš problem, ali sve ima kraj i stari rudari neće dozvoliti da budu prevareni. Oni neće biti svjesni ako se opet sa rudarima 'zakače'”, rekao je Krulanović.

Upravna zgrada preduzeća još nije prodata i trenutno je u toku deveti oglas koji se završava 29.aprila. Stečajni upravnik Rudnika boksita Mladen Marković je krajem prošlog mjeseca raspisao novi oglas za prodaju imovine nikšićkog preduzeća, po ukupnoj početnoj cijeni od 1,03 miliona eura.

.

Bonus video: