Vlada utvrdila rebalans budžeta, 7,1 miliona za MA i ŽPCG

Milion eura izdvojiće za subvencije za struju za ranjive kategorije stanovništva i 893,6 hiljada za Zavod za zapošljavanje
0 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 07.12.2017. 18:31h

Vlada je danas utvrdila rebalans ovogodišnjeg budžeta kako bi izdvojila 9,5 miliona eura kojim će pokriti dospjele obaveze nacionalnog avioprevoznika Montengro erlajnsa i Željezničkog prevoza u ukupnom iznosu od 7,1 milion eura. Milion eura izdvojiće za subvencije za struju za ranjive kategorije stanovništva i 893,6 hiljada za Zavod za zapošljavanje.

Ministar finansija Darko Radunović je objasnio da će Vlada platiti dospjele obaveze državnih preduzeća da se ne bi dovelo u pitanje njihovo funkcionisanje.

“Za Montenegro erlajns biće izdvojeno 5,2 miliona eura, a Željeznički prevoz 1,91 miliona. Procjena je da bi prizemljivanje aviona u ovom trenutku napravilo ogromnu štetu budžetu Crne Gore i ne bi omogućilo da tokom decembra i januara odradimo vazdušni saobraćaj koji je već ugovoren. To su obaveze za Eurokontrol, Foker pul, Đenerali osiguranje, Foker tehnik...” objasnio je Radunović.

On je dodao da se Željeznički prevoz pomaže zbog pada prihoda od međunarodnog saobraćaja (usled remonta pruge u Republici Srbiji) i nemogućnosti servisiranja tekućih obaveza. To preduzeće ima troškove prema Lovćen osiguranju, za održavanje vučnih vozila, opravku lokomotive, investicione opravke...

Ministar je kazao da je država ostvarila dobre prihode tokom ove godine i da sada mogu da upute novac gdje je najpotrebnije.

“Ako ne bi izmiri te obaveze one bi nas sačekale u narednoj godini. Za 11 mjeseci prihodovano je 64 miliona više u odnosu na uporedni godišnji period. Očekujemo da će prihodi do kraja godine biti 30 miliona veći u odnosu na plan i blizu 90 miliona u odnosu na proteklu godinu. Izdaci će biti manji za 50 miliona u odnosu na prošlu godinu, a deficit niži za 2,7 odsto u odnosu na projekcije iz fiskalne strategije” kazao je Radunović.

Bonus video: