Spojene Uprava prihoda i Uprava carina

Iz Vlade kažu da će novi organizicioni model omogućiti da se mnogo lakše i efikasnije naplaćuju odjednom akcize i porezi koje je imaju mnogi proizvodi

50209 pregleda 251 reakcija 29 komentar(a)
Današnje zasjedanje Vlade, Foto: Flickr
Današnje zasjedanje Vlade, Foto: Flickr

Vlada Crne Gore je danas odlučila da Upravu carine Crne Gore pripoji Upravi prihoda u koju je već integrisana Uprava za igre na sreću.

To je urađeno kroz Izmjenu i dopunu uredbe o organizaciji načina rada državne uprave.

"U cilju efikasnijeg sprovođenja politike u oblasti prihoda predloženim izmjenama spojene su nadležnosti dosadašnje Uprave prihoda i Uprave carina. Ocijenjeno je da će novoosnovana Uprava prihoda i carina cjelishodnije sprovoditi poresku i carinsku politiku. Među prednostima ove izmjene, posebno su naglašene sljedeće: fiskalni efekat (20 odsto manji troškovi), sinergetski efekat – jedna kontrolna jedinica za poreske obaveze, igre na sreću i carine, te povećanje efikasnosti otkrivanja carinskih i poreskih prekršaja. Takođe, novi organizacioni model omogućiće da se mnogo lakše i efikasnije naplaćuju odjednom akcize i porezi koje je imaju mnogi proizvodi, a za proizvode koji imaju ulazni PDV plaćen na carini, ali i prodajni PDV u poreskoj, uspostaviće se jasnije linije odgovornosti za postupanje", navodi se u saopštenju Vlade Crne Gore.

U izmjeni Vladine uredbe piše da direktoru Uprave carina, mandat prestaje objavom uredbe u Službenom listu.

Aktuelni direktor Uprave carina je Vladan Joković (DPS).

Vlada je nedavno imenovala dugogodišnjeg poslanika i bivšeg predsjednika Odbrora za ekonomiju, Aleksandra Damjanovića za vršioca dužnosti Uprave prihoda.

Bonus video: