Fideliti: Bizarno zvuče vapaji o ugroženosti države onih koji su dogovorili odricanje imuniteta po osnovu suverenosti

Naime, u članu 14 Zakona o autoputu piše: "izvođač radova može koristiti tehničko-građevinski kamen do kojeg dođe u postupku izvođenja radova na izgradnji autoputa i vršiti proizvodnju tehničko-građevinskog kamena isključivo za potrebe izgradnje autoputa, bez naknade"

10547 pregleda 29 reakcija 29 komentar(a)
Auto-put Bar-Boljare, Foto: mediabiro.tv
Auto-put Bar-Boljare, Foto: mediabiro.tv

Konsultanska firma Fideliti konsalting podsjetila je kakav je Zakon o autoputu izglasala vlast u decembru 2014. godine, i zašto se "diže frka" oko kineskog kredite koji se, kako navode, približava cifri od 1,5 milijardi eura a koji ćemo vraćati narednih 15-ak godina.

Iz Fidelitija navode da vapaji bivše vlasti o ugroženosti države zvuče bizarno kada su isti oni ugovorili da se ta ista država odriče imuniteta po osnovu suverenosti, dok je arbitraža ugovorena u Pekingu.

Naime, u članu 14 Zakona o autoputu piše: "Izvođač radova koji je angažovan na izgradnji autoputa (u daljem tekstu: izvođač radova) može koristiti tehničko-građevinski kamen do kojeg dođe u postupku izvođenja radova na izgradnji autoputa i vršiti proizvodnju tehničko-građevinskog kamena isključivo za potrebe izgradnje autoputa, bez naknade."

"A u članu 15. se zatim zakucava slam dunk: "Na postupak korišćenja i proizvodnje tehničko-građevinskog kamena iz člana 14 ovog zakona, a koji je u državnoj svojini, ne primjenjuju se odredbe zakona kojim su uređene koncesije." Dakle, izvođač radova koristi crnogorski kamen, koji je jedan od glavnih komponenti za beton i asfalt, i nema nikakve obaveze po osnovu Zakona o koncesijama", ističu iz Fidelitija.

Objašnjavaju da, kada je neko izuzet od Zakona o koncesijama, ne plaća koncesionu naknadu na eksploataciju kamena, ne izvještava koliko je kamena iskorišćeno, nema tenderske procedure za dodjelu koncesijaema podnošenja izvještaja Komisiji za koncesije, ovih koncesija nema u registru koncesija, nema obaveza po osnovu zaštiti životne sredine i nema revitalizacije i rekultivacije prostora.

""Volimo vas brda tvrda", kako sada čudno odzvanja himna, jer su neki ljudi naša tvrda brda dali džabe na eksploataciju izvođaču radova, bez ikakve kontrole prema Zakonu o koncesijama. Zbog ovakvih aranžmana, naša brda tvrda, ako preteknu, isplakaće kamene suze", poručuju iz Fidelitija.

Bonus video: