Mugoša: Podržavamo zahtjeve poljoprivrednika stočara prema Vladi, apel ministru da se bavi i drugim problemima

"Uložiti million eura u spašavanje jednog zdravog sektora čija godišnja proizvodnja vrijedi skoro 200 miliona je opravdana i poželjna investicija", smatra on

3706 pregleda 9 komentar(a)
Mugoša, Foto: SDP
Mugoša, Foto: SDP

Kalkulacija u vezi sa smanjenjem stope PDV-a na jaja nije tačna zato što su proizvođači jaja registrovani kao preduzeća i oni imaju ulazni porez koji se odbija od izlaznog i zato neće doći do smanjenja cijena jaja u tolikom iznosu ali će svakako pomoći proizvođačima, kazao je član predsjedništva Socijaldemokatske partije (SDP) i bivši ministar poljoprivrede Budimir Mugoša.

On se osvrnuo na saopštenje ministarstva poljoprivrede o predloženom smanjenju stope PDV-a na jaja sa sadašnjih 21% na 7% koje je najavljeno kao značajan korak ka pospješivanju razvoja crnogorske poljoprivrede i smanjenju uvoza hrane kao i smanjenje cijene jaja u maloprodaji za 2 centa po jajetu.

"Godinama unazad se zalažem za smanjenje stope poreza na hranu proizvedenu u Crnoj Gori i zato podržavam ovaj korak Ministarstva , uz nadu da ćemo veoma brzo, možda i u paketu, imati smanjenje poreza na sir, surutku, paradajz, papriku i druge poljoprivredne proizvode", saopštio je Mugoša.

On je dodao da su za razliku od proizvođača jaja proizvođači mlijeka uglavnom registrovani kao poljoprivredna gazdinstva čiji su nosioci fizička lica, te da kao takvi nijesu obveznici PDV, pa nemaju takozvani ulazni PDV.

Kada svoje mlijeko, sir ili med prodaju bilo kom otkupljivaču tj. preduzeću, oni ne mogu fakturisati troškove poreza koje su platili na osnovno stado, mehanizaciju, pogonsko gorivo, veterinarske usluge, objekte, sredstva za čišćenje i dezinfekciju itd već taj trošak ostaje kao njihov i ne mogu ga “prevaliti” na krajnjeg potrošača kao što je to slučaj sa proizvođačima jaja, objašnjava Mugoša.

On je u svom saopštenju takođe kazao da proizvođač mlijeka ima troškove koje je ranije pobrojao i na sve je platio porez, a kada mlijeko bude predato mljekari ona na cjelokupnu cijenu obračunava porez kao da nije ranije plaćen niti jedan cent, "a mi znamo da jeste i ne samo porez već i akciza na pogonsko gorivo"

"Kod sirara i gazdinstava koja proizvode sir je još gora situacija, jer je nominalno veća cijena. Cijena koštanja 1 kg sira je 2,5 eura, a na to je plaćen porez po raznim osnovama, ali se on ne priznaje. Kada se sir proda po 3,5 eura nekom lancu marketa izvrši se kalkulacija cijene, troškovi otkupa, kalo, rastur pa na to marža i dolazimo do cijene od 4,5 do 5 eura, na koju se obračunava stopa PDV-a od 21 % što je jedan euro po svakom kg sira. Kada se tome doda porez koji je platio proizvođač a koji nije mogao biti uračunat kao ulazni PDV ispada da proizvođač zarađuje 1 euro po kilogramu a država uzima 1,5 eura što elementarno nije pravedno", navodi Mugoša u svom saopštenju.

Kako je kazao, "kod meda imamo još drastičniju situaciju jer med ima veću cijenu"

"Proizvođačka cijena meda u prosjeku je 5 eura. Toliko pčelar uloži i na to plati porez. Kada med proda maloprodajama po 8 eura oni uzmu maržu oko 25 % dolazimo do sume od 10 eura, i na to obračunamo 21% poreza to je 12 eura. Dakle država je uzela proizvođaču 1 euro i trgovcu 2 eura što je više ili jednako zaradi proizvođača. Narod bi rekao radimo “po napola” što nije pravedno", istakao je on.

Dodao je i da on godinama ukazuje na ovaj problem "ali bezuspješno"

"Na sve uvezene proizvode država uvoznica obračunava PDV, pa i naša, tako da je naplata poreza na uvezene poljoprivredne proizvode od 21 % u redu jer nije plaćen nijedan oblik poreza, ali je na domaće proizvode realno da bude 7 %, jer je dio plaćen kroz proizvodnju pa bi izbjegli dvostruko oporezivanje. Ovo je jedan od mnogih razloga zbog kojih su domaći proizvodi skuplji ali ovdje sam analizirao temu PDV. Nekom drugom prilikom ću govoriti o drugim problemima", kazao je član predsjedništva SDP-a.

Pojasnio je, da kao poljoprivrednik, zna da je situacija u sektoru stočarstva neizdrživa, a da kao inženjer stočarstva zna da ne postoji kalkulacija koja na trenutne cijene sirovine može biti pozitivna, "a kao bivši ministar znam da postoji mogućnost, ali i obaveza ministarstva da pomogne ovaj sektor"

"Uložiti million eura u spašavanje jednog zdravog sektora čija godišnja proizvodnja vrijedi skoro 200 miliona je opravdana i poželjna investicija", smatra on.

U saopštenju je naveo da SDP podržava zahtjeve poljoprivrednika stočara prema Vladi, te da apeluje na ministra Stijovića i premijera Krivokapića da u što kraćem roku reaguje i finansijski pomogne sektor stočarstva.

"Apel ministru je da se osim jajima bavi problemima i drugim segmentima poljoprivredne proizvodnje gdje su, kao što vidite problemi mnogo veći", rekao je Mugoša.

Bonus video: