Brković kršio sudske odluke, “Vektra Boka” ide u bankrot

Prelazak u novi oblik stečaja koristi radnicima, jer će sva njihova potraživanja biti prva za isplatu

54305 pregleda 272 reakcija 35 komentar(a)
Radnicima duguje oko 250.000 eura: Brković, Foto: Boris Pejović
Radnicima duguje oko 250.000 eura: Brković, Foto: Boris Pejović

Uprava prihoda i carina (UPIC) je podnijela predlog Privrednom sudu za pokretanje stečaja nad stečajnim dužnikom "Vektra Boka", saznaju "Vijesti".

UPIC kao povjerilac podnijela je predlog na osnovu člana 177 Zakona o stečaju koji omogućava povjeriocima da zatraže uvođenje klasičnog stečaja kroz bankrot ako stečajni dužnik ne postupa po planu ili postupa suprotno planu reorganizacije, koji ima jačinu sudske odluke. Privredni sud treba u narednih nekoliko dana da odluči o ovom zahtjevu.

Dospjele, a neizmirene obaveze prema Upravi prihoda, kako je definisano Planom reorganizacije, iznose 1,028 miliona eura.

Korist od prelaska "Vektra Boke" u klasični stečaj imali bi sadašnji i bivši radnici jer bi sva njihova potraživanja bila u prvom isplatnom redu i imali bi prioritet u naplati, jer se sada dio njihovih potraživanja nalazi tek u trećem isplatnom redu. Korist bi imala i Uprava prihoda jer bi brže mogla naplatiti svoja potraživanja.

Brković priznao da krši plan isplate

Da "Vektra Boka" ne postupa po planu reorganizacije prije dva dana na sjednici Komisije za kontrolu privatizacije priznali su i njen većinski vlasnik Dragan Brković, kao i vršilac dužnosti izvršnog direktora Milić Popović, koji su naveli da imaju prispjele, a neizmirene obaveze prema Upravi prihoda i radnicima.

"Vektra Boka" se u stečaju kroz reorganizaciju nalazi od septembra 2016. godine. Ovaj oblik stečaja znači da se stečajnom dužniku daje prilika da plati svoje obaveze kroz sudski utvrđeni plan isplata obaveza dužnicima u precizno utvrđenim rokovima. U ovom slučaju, planom je predviđeno da kompanija može prodati jedan dio svoje imovine kako bi periodično i postepeno isplaćivala obaveze prema radnicima i dugove za poreze i doprinose. "Vektra Boka" je tražila produženje otplate svojih obaveza ali je sud nedavno taj zahtjev odbio.

Pare od prodaje pozajmljivao sebi

I pored prodaje imovine u vrijednosti oko deset miliona eura, "Vektra Boka" nije isplatila u predviđenom vremenu obaveze prema radnicima u vrijednosti od oko 250 hiljada eura, kao i za poreze i doprinose u iznosu nešto većem od milion eura. Dio novca od prodaje imovine "Vektra Boka" je pozajmila drugim firmama u vlasništvu Brkovića ili članova njegove porodice.

"Vijesti" saznaju da je Uprava prihoda, čiji je vršilac dužnosti direktora Aleksandar Damjanović, u dopisu Privrednoim sudu navela da stečajni dužnik ne postupa po usvojenom planu reorganizacije, čime se bitno ugrožava sprovođenje plana reorganizacije, te da su značajno ugroženi interesi klase u kojoj Uprava prihoda kao povjerilac spada i ne izvršavaju se obaveze prema ovom povjeriocu koje su i dospjele po utvrđenom planu reorganizacije.

Poslanici Zdenka Popović i Marko Milačić su na sjednici Komisije prije dva dana naveli više slučajeva prodaje imovine po milion i tri miliona eura, a da je "Vektra Boka" istog dana taj novac pozajmljivala firmama u vlasništvu Brkovića, umjesto da plaća svoje obaveze.

Brković
Brkovićfoto: Boris Pejović

Brković i Milić su kazali da su do prije godinu redovno plaćali obaveze prema utvrđenom planu, da radnicima duguju samo jednu ratu, a da se polovina obaveze prema Upravi prihoda odnosi na sporni dio novca, odnosno poreski dug od prije privatizacije, za koji postoji zaključak Vlade o preuzimanju tih obaveza. Brković se zakleo i svojom čašću da će radnicima isplatiti sve obaveze.

Novac krili od povjerilaca na drugim računima

Milić je naveo da su novac od prodaje imovine prebacivali na druge svoje firme kao pozajmice da bi ga sačuvali jer su stalno prijetile tužbe i blokade računa "Vektra Boki". Ovoj kompaniji je račun u neprekidnoj blokadi već 570 dana ili godinu i po, a povjerioci blokadom računa pokušavaju da naplate dug od ukupno tri miliona eura. Prebacivanje prihoda kompanije na račune drugih firmi se onemogućavaju povjerioci da zakonski naplate svoja potraživanja. Prema podacima iz posljednjih finansijskih izvještaja "Vektra Boka" je drugim Brkovićevim firmama pozajmila najmanje 4,5 miliona eura.

Prema podacima sa kraja januara, "Vektra Boka" za poreze i doprinose duguje dva miliona eura, kao i još 1,2 miliona eura za druge obaveze.

Predstavnici radnika na sjednici Komisije su saopštili da im kompanija na ime nesiplaćenih zarada duguje preko pola miliona eura, kao i da imaju nepovezanog staža od pet a neki i 15 godina, odnosno da za sve radnike nije povezan staž u ukupnom trajanju od 800 godina. Zbog ove situacije mnogi radnici ne mogu već godinama otići u penziju, dok su neki ostvarili takozvane privremene penzije i životare sa primanjima od 140 eura.

Tužilaštvo još izviđa

Ugovorom o privatizaciji bivšeg HTP Boka iz 2007, kojim je "Vektra Montenegro" kupila 59 odsto državnih akcija za 22 miliona eura, uz obavezu investicija od najmanje 50 miliona eura, zabranjena je prodaja imovine dok se ne ispune sve obaveze iz kuporodajnog ugovora. Odluka suda o stečaju kroz reorganizaciju je postala važnija od ugovora, pa je omogućila prodaju imovine. Jedini način da Brković može preprodavati imovinu koju je kupio, bila je stečaj kroz reprogram i upravo to se i desilo. Radnici su na sjednici navodili i da su se nekretnine uz plaže kao i same plaže prodavale po cijenama i nekoliko puta nižim od stvarne vrijednosti, tražeći da tužilaštvo sve ispita.

Brković je na sjednici kazao da ga je Vlada prevarila 2007. godine jer u tenderskoj dokumentaciji nije bilo podataka o višemilionskim gubicima i sudskim sporovima koji su naknadno otkriveni.

Ranije su iz tužilaštva saopštili da su o ovoj privatizaciji pokrenuli izviđaj zbog sumnji da je država oštećena za 50 miliona eura. Brković kompaniju nije kupio svojim novcem niti je naknadno ulagao svoj novac, već je kompaniju kupio novcem iz kredita od 27 miliona eura, koji nije vratio, zbog čega mu je u januaru banka NLB Cirih preuzela kompaniju "Vektra Montenegro".

Situacija komplikovana, i vlasnik vlasnika otišao u stečaj

Situaciju sa naplatom potraživanja iz “Vektra Boke” komplikuje i to što je njen većinski vlasnik, “Vektra Montenegro”, otišao u stečaj kroz bankrot, kao i da se nekoliko njenih nekretnina nalazi pod teretom restitucije, što može otežati nalaženje kupaca ili spustiti cijene.

Radnici su se bojali da bi imovina “Vektra Boke” mogla postati stečajna masa “Vektre Montenegro”.

Uz to, nije poznato koliko bi u oba stečajna postupka moglo biti prioritetnih povjerilaca, koji bi takođe imali pravo prvenstva u naplati zajedno sa radnicima. Sporno je i ko je vlasnik “Vektre Montenegro”. U Centralnom registru piše da je sada jedini vlasnik banka NLB iz Ciriha, na osnovu rješenja izvršitelja o naplati duga od Brkovićeve kompanije. I ova banka u Cirihu je u likvidaciji, pa novac od Brkovića potražuje njena likvidaciona uprava.

Milić Popović je “Vijestima” nakon nakon sjednice Komisije kazao da su oni na ovaj upis u registru predali tužbu Upravnom sudu i da očekuje da će Brković ponovo biti upisan kao vlasnik.

Bonus video: