Mali akcionari Ulcinjske rivijere podnijeli tužbu: Žele da sruše odluku o zakupu

U tužbi se navodi da obavještenje o sazivanju skupštine sadrži predlog dnevnog reda "ali bez navođenja klase i ukupnog broja akcija koja o toj odluci glasa i većine koja je potrebna za donošenje te odluke, što je razlog da, shodno članu 41 stav 1 tačka 3 Zakona, sud poništi odluku skupštine akcionara"
100 pregleda 0 komentar(a)
Hoteli Ulcinjske na Velikoj plaži, Foto: Arhiva "Vijesti"
Hoteli Ulcinjske na Velikoj plaži, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 05.12.2017. 07:07h

Manjinski akcionari HTP Ulcinjska rivijera tužili su Privrednom sudu tu kompaniju i traže od suda da poništi odluku o zakupu dijela imovine konzorcijumu Karisma, kao i odluku o saglasnosti na taj ugovor.

Manjinski akcionari tvrde da vanredna skupština akcionara nije sazvana i održana u skladu sa Zakonom o privrednim društvima.

Vlada i Ulcinjska rivijera su ugovor o zakupu na 30 godina potpisali sa Karismom tajno 25. septembra ove godine.

U tužbi se navodi da obavještenje o sazivanju skupštine sadrži predlog dnevnog reda "ali bez navođenja klase i ukupnog broja akcija koja o toj odluci glasa i većine koja je potrebna za donošenje te odluke, što je razlog da, shodno članu 41 stav 1 tačka 3 Zakona, sud poništi odluku skupštine akcionara".

"Zakon o privrednim društvima, u članu 40 stav 7, jasno popisuje da se vanredna skupština saziva na način utvrđen u članovima 36 do 39 zakona, a osim toga, obavještenje o sazivanju sadrži i predlog odluka koje treba razmotriti na toj skupštini. Takođe, Zakon, u članu 36 stav 7, između ostalog, propisuje da za društva koja imaju 100 i više akcionara, odbor direktora je dužan da obavještenje o sazivanju skupštine objavi dva puta u najmanje jednom dnevnom štampanom mediju i na svojoj internet stranici", dodaje se u tužbi.

Uz obavještenje o sazivanju koje je objevljeno u štampanim medijima, kako navode, nije objavljen i predlog odluke koju treba razmotriti.

"To je, po našem mišljenju, još jedan razlog da, shodno članu 41 stav 1 tačka 3 Zakona o privrednim društvima, sud poništi odluku skupštine HTP Ulcinjska rivijera. Zakonodavac je jasno napravio razliku između sazivanja redovne i vanredne skupštine", ističu u tužbi.

Manjinski akcionari ističu da je “shodno članu 36 stav 12 Zakona o privrednim društvima, preduzeće dužno da na zahtjev akcionara dostavi materijale koji će se razmatrati na skupštini sa predlozima odluka elektronskom poštom na adresu akcionara”.

"Materijal nije dostavljen niti jednom akcionaru, uz obrazloženje da se radi o tajnim podacima u skladu sa Zakonom o tajnosti podataka", kazali su iz Udruženja navodeći da Ulcinjska rivijera ne spada ni u jednu od navedenih kategorija u tom zakonu.

Oni su naveli da je zakonska obaveza da se akcionaru mora omogućiti uvid u predloge odluka, najkasnije 20 dana prije održavanja skupštine.

Tajno, a na štetu ostalih

Manjinski akcionari Ulcinjske su istakli da su i do sada postojali ugovori o privatizaciji koji su proglašavani za tajne, ali su se ti ugovori odnosili isključivo na prodaju akcija u vlasništvu države i državnih fondova, te ni na koji način nijesu zalazili u imovinu ostalih akcionara.

"Jedini sličan primjer nalazimo kod Budvanske rivijere , kada je ugovorom o dugoročnom zakupu izdat Sveti Stefan i Miločer, ali je ugovor bio javan, tj. dostupan svim akcionarima na zahtjev, sve u skladu sa Zakonom o privrednim društvima", navodi se u tužbi.

Bonus video: